Srbi nisu najgori dužnici u Evropi

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije čak 14,3 odsto preduzeća kasni sa otplatom kredita bankama. Obaveze redovno ne izmiruje ni 12,6 odsto preduzetnika ni 4,2 odsto građana.

Ali, koliko god ove brojke delovale obeshrabrujuće, naročito zato što su uglavnom u porastu, činjenica je da ni situacija u ostatku Evrope nije ništa bolja. 

Upravo objavljeno istraživanje EOS grupe pokazalo je da se u Zapadnoj Evropi tek nešto iznad 75 odsto obaveza plaća blagovremeno, dok je prosek Istočne Evrope 62 procenta. Čak 20 odsto kompanija iz oba regiona očekuje pogoršanje ove situacije. Ispitivanje je pokazalo da svoje dugove najređe plaćaju Grci, što je verovatno očekivano, a najčešće Rusi, što možda i nije.

Grčke kompanije tako imaju čak 35 odsto nenaplaćenih potraživanja, dok u Rusiji samo devet procenata dužnika kasni sa plaćanjem.

Nemci izmiruju na vreme čak 82,9 odsto svojih obaveza prema kompanijama, a same kompanije izmiruju na vreme 76,1 odsto obaveza prema drugim kompanijama, dok je taj procenat nešto niži u Bugarskoj, Belgiji, Španiji i Poljskoj. I u ovom domenu grčka privreda je u najnepovoljnijem položaju, jer skoro polovinu svojih obaveza prema drugim firmama ne plaća na vreme, a pritom ne uspeva blagovremeno da naplati 42,3 odsto potraživanja od građana.

U istočnoj Evropi procenat neizmirenih obaveza je najveći i čak je 20 odsto kompanija reklo da ima finansijske probleme sa novčanim tokom zbog kašnjenja sa naplatom potraživanja.

Kada je reč o građanima, najveći procenat neizmirenih dugova imaju Grci, i to u iznosu od 12,4 odsto od svih potraživanja, dok najmanje neplaćenih dugova imaju Rusi, samo 3,2 odsto, a zatim Bugari četiri odsto.

Iako za Srbiju ne postoje ovakvi zbirni podaci, poznato je da se ovde najređe plaćaju komunalne usluge javnih operatera, a najčešće obaveze po kreditima i računi telekomunikacionim kompanijama. Tako ukupan dug građana i privrede Elektroprivredi Srbije iznosi čak 84 milijarde dinara, a u ovoj kompaniji veruju da svega oko 70 odsto dužnika redovno plaća račune.

U isto vreme, kablovski operater SBB redovno ostvaruje naplatu od čak 98 odsto svih svojih potraživanja, dok Telekomu Srbija samo pet odsto klijenata ne plaća na vreme. Prema podacima Udruženja banaka prosečan dug po glavi stanovnika iznosi 818 evra, a rastuća docnja posledica je pada dinara i rasta nezaposlenosti ove godine.

Međutim, čak i oni koji imaju posao teško mogu da redovno izmiruju sve svoje obaveze, naročito ako se uporedimo sa komšijama sa kojima smo ranije bili u istoj državi. Tako je po podacima iz aprila, prosečna plata u Srbiji bila tek 377 evra. Sa 344 evra Makedonci jedini u okruženju zarađuju manje od nas, dok Bosanci, Crnogorci i Hrvati zarađuju više. Na samom vrhu po platama se nalaze Slovenci, koji u proseku zarađuju 995 evra. Oni imaju i najmanju stopu nezaposlenosti od samo 12 odsto. U Srbiji je nezaposlenost premašila 25 procenata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana