Komtrejd gradi solarnu elektranu u RS?

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstava Republike Srpske dobilo je pismo o namerama iz Komtrejd grupe, čiji je vlasnik Veselin Jevrosimović, u kojem ih obaveštavaju da na području Trebinja žele da grade solarnu elektranu.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Baštinac je istakao da, osim pisma namere, nisu definisani drugi detalji projekta, kao što je snaga solarne elektrane, ili neki drugi parametri.

- To tek treba da se proceni i da se vidi da li bi projekat bio isplativ, ali možemo potvrditi da je Komtrejd zainteresovan za gradnju i da su nas o tome informisali - rekao je Baštinac.

Predstavnici beogradske kompanije su se krajem prošle sedmice sastali sa predstavnicima Ministarstva, Komisije za koncesije RS i opštinskih vlasti Trebinja i pokazali interesovanje za ovaj projekat, čija se vrednost procenjuje na sedam miliona evra.

Vlasnik Komtrejda Veselin Jevrosimović ranije je najavio da ova poznata informatička kompanija “pravi zaokret ka ekološkim tehnologijama i eksploataciji solarne energije”.

Prema mišljenju ljudi iz beogradske kompanije, Trebinje zbog velikog broja sunčanih dana spada među idealne lokacije za podizanje tzv. solarnih polja, koja daju ekološki čistu električnu energiju.

Beogradskoj firmi će naruku ići i veoma povoljne garantovane otkupne cene energije, koje je uz saglasnost Vlade Republike Srpske u oktobru prošle godine donela Regulatorna komisija za energetiku RS.

Prema Odluci o visini garantovanih otkupnih cena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, garantovana otkupna cena kilovata struje dobijene iz solarnih elektrana je i do četiri puta viša od one dobijene iz hidroelektrana.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana