Grčka nema šanse da ispuni obećano

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Obećanje Grčke da će uštedeti 11,5 milijardi evra u sledeće dve godine u zamenu za zajmove Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) "gotovo je nemoguće ostvariti", kaže Evangelos Venizelos, lider grčke socijalističke partije Pasok, jedne od tri partije koalicione vlade .

- Veoma je teško, gotovo nemoguće uštedeti 11,5 milijardi evra putem kresanja izdataka u 2013. i 2014. Ta teškoća je bila uvek prisutna, ali je sada još više povećava prognoza recesije - kazao je Venizelos koji je u prethodnoj vladi bio ministar finansija.

Prema prognozi grčke vlade, ekonomija te oslabljene članice zone evra bi u 2012. mogla da oslabi 6,7 odsto, više od ranije prognoziranog pada od 4,5 odsto, delimično kao posledica opšteg sniženja plata i otpuštanja koje zahtevaju EU i MMF kao uslov za ukazivanje pomoći za spasavanje.

Venizelos je tražio produženje roka za fiskalno prilagođavanje Grčke za tri godine, do 2017.

Premijer Grčke Antonis Samaras takođe insistira na tome da će oslabljenoj grčkoj ekonomiji biti potrebno dodatno vreme da povrati zdravlje.

Kreditori Grčke EU i MMF su ocenili da je Atina u poslednja dva meseca ostvarila veoma malo od obećanih reformi.

Jedan neimenovani izvor u grčkom ministarstvu finansija danas nije isključio mogućnost novog kresanja plata i penzija ako vlada ne uspe da nađe druga područja u kojima bi mogla da smanji državne izdatke.

- Pokušavamo da to izbegnemo, ali ne možemo isključiti takvu mogućnost - rekao je taj zvaničnik za grčku državnu novinsku agenciju ANA. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana