Dačić protiv bankara - ko će pobediti?

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Da li je izjava mandatara za sastav nove vlade da je finansijski sektor najveći neprijatelj naroda, nov pristup u ekonomskom programu?

Bankari se za sada ne oglašavaju i čekaju da vide da li će i kako izgledati novi društveni dogovor sa finansijskim sektorom koji novi premijer predlaže.

Priča o neprijateljima naroda ponovo je aktuelna. Ovaj put uz pominjanje moderne ekonomske teorije i nezaobilaznog stezanja kaiša. Takođe i istog tog naroda koji to više ne može. Na drugoj strani su bogati bankari.

- Finansijski sektor je najveći neprijatelj našeg naroda, zato što ima za cilj da što više opljačka ovaj narod i to tako više neće moći. Pogledajte gde idu profiti banaka, da li ostaju u Srbiji ili idu u inostranstvo. Zar smo dotle došli da naš siromašni narod finansira strane banke - rekao je Ivica Dačić. 

Međutim, čini se da će po dolasku u Nemanjinu, Dačić u jednom trenutku svakako morati da počne dijalog. I to ne onaj koji najavljuje, a koji podrazumeva novi društveni dogovor, već jedan drugi, da obezbedi sredstva za budžet jer se država i do sada zaduživala kod domaćih banaka.

I dok banke ćute, stručna javnost upozorava - to nije dobra poruka. Ekonomisti naglašavaju da je jako opasno mešanje u ugovore.

U međuvremenu, izjava Dačića je ublažena. Umirujuće reči došle su i od ostalih koalicionih partnera, ali jedno pitanje je i dalje ostalo da lebdi - kako bi izgledao eventualni novi dogovor.

Ekonomisti upozoravaju da bi trebalo voditi računa da se ne šalju pogrešni signali, jer će oni biti značajni i investitorima koji tek planiraju ulaganja. To je bitno i za građane, jer će se na taj poštovati zakonska regulativa 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana