Brefor: Ne može 'kupiš za tri, prodaš za jedan'

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor smatra da dva poslovna modela, za koje mnogi tvrde da su oslonac srpske privrede, ne vode održivom privrednom razvoju. 

- Štaviše, građani Srbije sve to dva puta platćaju - jednom kao potrošači, a drugi put kao poreski obveznici - ocenio je Brefor u blogu na sajtu B92.

Prema njegovim rečima, jedan model je da kupiš za jedan i prodaš za dva ili tri (dinara, evra, dolara), a drugi da kupiš za dva ili tri i prodaš za jedan, i prvi model odnosi se na neka privatna preduzeća, dok drugi važi za javna ili državna preduzeća.

- Priliku da kupiš za jedan i prodaš za dva ili tri po pravilu ti pružaju monopoli ili oligopoli - to je situacija u kojoj jedno ili dva velika preduzeća kontrolišu tržište. Zato Srbija treba da podstakne ulazak više firmi u sektore u kojima postoje takvi trendovi - naveo je Brefor.

Kako je ocenio, nova preduzeća će se takmičiti sa postojećim snižavanjem cena ili ponudom kvalitetnijih proizvoda za iste pare, porodice u Srbiji će očigledno od toga imati koristi, liberalizacija neće prijati onima koji sada imaju koristi od lagodnog položaja na tržištu, ali to je prava politika koju valja voditi.

- Primer drugog modela je gas - potrošači gasa u Srbiji plaćaju ga jeftinije nego što on košta kad se uvozi. Rezultat je gubitak preduzeća koje prodaje gas. Kako je reč o javnom preduzeću - Srbijagas - taj gubitak u krajnjoj instanci pokrivaju poreski obveznici - naveo je Brefor.

On je precizirao da su ti obveznici i građani koji koriste gas i oni koji ga ne koriste i da valja imati u vidu i da neki ljudi koji koriste gas mogu da plate punu cenu jer su dobrostojeći.

Ako bi se gas u Srbiji prodavao po realnoj ceni, Srbijagas ne bi imao gubitke, poreski obveznici ne bi morali da pokrivaju ove troškove, a u srpskom budžetu bilo bi više para da se pomogne onima koji su siromašni, i samo njima, da plate račun za potrošeni gas, ukazao je Brefor.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana