I klub Privrednik 'udario' na Šoškića

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Srpski poslovni klub "Privrednik" saopštio je da guverneru Narodne banke Srbije (NBS) Dejanu Šoškiću zamera nedovoljno poznavanje i bavljenje mehanizmima i merama koje su mogle obezbediti korišćenje razvojnih šansi Srbije u poljoprivredi, energetici i delimično u građevinarstvu i apelovao da nova Vlada što pre počne sa odredivanjem razvojnih prioriteta u privredi. 

"Guvernerovo zalaganje za oživljavanje ''posrnulih giganata iz metalskog kompleksa, tekstilne indsutrije ili elektroindustrije'', ukazuje na nedovoljno poznavanje prirode različitih delova privrede i ukupnih razvojnih potencijala zemlje", upozorio je "Privrednik", uz napomenu da se poslovne procene te asocijacije, čiji članovi deluju u skoro svim segmentima realnog sektora u zemlji, podudaruju sa stavovima drugih privrednika .

 - Privrednik je apelovao da nova Vlada što pre počne sa odredivanjem razvojnih prioriteta u privredi i stvaranjem uslova za drastično ubrzanje procesa (re)industrijalizacije zemlje, koji podrazumeva sveukupno definasane mere i monetarne i fiskalne politike - poručio je ovaj klub. 

Prema oceni te privredne asocijacije, "najveći deo odgovornosti za ambijent u kome je moguće koristiti potencijale koje zemlja, još uvek, ima jeste i u izvršnoj i u monetarnoj vlasti".

Kapitalno intenzivne oblasti u kojima Srbija ima razvojni potencijal ne mogu se razvijati bez postojanja dugoročnih izvora finansiranja, koji su izostali iz porfolija banaka, pre svega, kao rezultat politike koju je vodila NBS, smatra Klub "Privrednik".

Viđenje tekstilne i delova mašinske industrije kao grana koje mogu biti industrijski zamajac i ili mogu apsorbovati radno neuposlene resurse za proizvodnju za domaće tržiste, takođe ne podrazumeva raspolaganje svim relevantnim odrednicama i specifičnostima tih delatnosti.

Tekstil kao grana "lake" indsutrije podrazumeva bespoštednu borbu za tržište brendova koje Srbija nema, a za njihovo kreiranje se zahteva dug investicioni ciklus i inicijalno ulaganje, a sve to u kontekstu svetske dominacije proizvođača sa Istoka, podseća se u saopštenju.

 - Ista ulaganja se podrazumevaju i za istrošene kapacitete metalskog kompleksa u čijim ''posrnulim gigantima'' oprema nije obnavljana decenijama, pa postoji ogromno tehološko zaostajanje za savremenim svetom - smatra Klub "Privrednik". 

"Privrednik" je ukazao da bi "valjalo videti i šta je NBS, u vremenu od početka krize do danas, uradila u svojoj sferi delovanja za oblasti koje su nesporno razvojno potencijalne - izvozno orijentisane grane i poljoprivredu".

 Prvi glasnogovornici ove teme, ne jednom i ne samo u javnim nastupima, bili su i članovi Kluba "Privednik" (zvanično od kopaoničkog Biznis foruma 2010. preko otvorenog pisma od 9. juna 2010. upućenog čelnicima države, uključujuci i guvernera Šoskica i nadalje, do danas), podseća se u saopštenju. 

 Srpski poslovni klub "Privrednik" osnovan je u januaru 2002. godine i okuplja vodeće biznismene u zemlji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana