Od zlata sa Crnog vrha Srbiji 500 mil. dolara?

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Na osnovu dosadašnjih geoloških istraživanja, procenjuje se da planina Crni vrh u istočnoj Srbiji ima oko 130 tona rezervi zlata, što bi Srbiji u naredne tri godine moglo da donese 500 miliona dolara novih investicija.

Ukoliko studije pokažu ekonomsku opravdanost posla, kanadska kompanija „Avala risorsis“ planira da u naredne tri godine na Crnom vrhu otvori dva rudnika.

Do kraja godine očekuju se zvanični rezultati istraživanja, s obzirom da na ovom području Kanađani već osam godina tragaju za zlatom, imaju 240 zaposlenih i istražuju rezerve tog plemenitog metala na tri lokacije.

Nalazišta zlata u istočnoj Srbiji spadaju među najbogatije u Evropi.

U nekim krajevima, posebno na reci Pek, veliki broj ljudi još ručno ispira zlato i tvrde da mogu da nađu od 10 do 100 grama ovog plemenitog metala.

Direktor „Avale risorsisa“ Džef Panok kaže da ta firma planira da uloži 24 miliona evra.

- Postoji i veće nalazište koje sada vodi ‘AMC Konsaltants’, nezavisna britanska rudaska konsultantska firma. Nalazište je procenjeno na milion i po unci zlata - kaže Penok.

Dušan Sajić iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objašnjava da je reč o resursima srednje veličine, jer najveća svetska ležišta zlata iznose preko 10 do 15 miliona unci zlata.

U planu je otvaranje dva rudnika površinske eksploatacije, što bi donelo veliku korist i Srbiji i timočkom kraju, te da bi ovaj posao pokrenuo i druge privredne grane.

Geološki konsultant Nikola Savić kaže da zbog ekonomske krize zlatu raste vrednost i zato ne čudi da je poslednjih godina udvostručen broj kompanija koje istražuju rezerve zlata u celom svijetu.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana