Šta građani najviše zameraju bankama

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Među najčešćim primedbama koje građani upućuju na račun banaka su menjanje kamata na kredite tokom otplate i visoke naknade za različite usluge.

U Srbiji je od 5. decembra 2011. počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a Narodna banka Srbije (NBS) je, prema poslednjim podacima, novčano kaznila i izrekla mere dvema bankama - Alfa banci i KBC banci zbog kršenja odredbi tog zakona.

Korisnici finansijskih usluga su za prva tri meseca ove godine Centru NBS za zaštitu i edukaciju uputili 473 prigovora na rad finansijskih institucija, od čega se 89 odsto odnosi na rad banaka.

Broj prigovora je veći za 73,3 odsto u poređenju sa istim periodom 2011, čemu je doprinelo donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Od ukupnog broja prigovora pristiglih u prvom tromesečju ove godine, 48,5 odsto odnosi se na rad tri banke, a od toga 30,4 odsto na jednu banku.

U navedenom periodu korisnici su se najčešće žalili na način na koji su pojedine banke izvršile usklađivanje ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sa odredbama tog zakona, kao i na poteškoće u otplati dugovanja po osnovu zaključenih ugovora o kreditima.

Primedbe su se odnosile i na obračun kamate na dugovanje po kreditnoj kartici, ali i na način izmirenja dugovanja po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana