Ćirić: Srbija na pragu STO

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Srbija bi u narednih pola godine do godinu dana mogla da postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO), kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

- Učlanjenje u STO nikome ne nanosi štetu, a država i njena privreda imaju globalnu zaštitu svojih interesa - rekao je ministar ekonomije za NIN i dodao da veruje da pregovori sa Ukrajinom i SAD ne bi trebalo da budu prepreka za učlanjenje u tu organizaciju.

Ćirić je podsetio da Ukrajina traži da Srbija odobri ili potpuno ukine carine na neke poljoprivredne proizvode, kao i na čelik i drugu crnu metalurgiju, na šta naša zemlja nije spremna jer mora da štiti interes domaće industrije.

Amerika, pak, traži da se pronađe kompromis kod uvoza genetski modifikovane hrane u Srbiju jer su u našoj zemlji uvoz i uzgajanje takve hrane zabranjeni, a Amerika je veliki izvoznik GMO proizvoda, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju članstvom u STO Srbija samo dobija, ali to ne znači da ćemo datumom ulaska početi bescarinski uvoz robe.

- I dalje za neke proizvode carine neće postojati, kao što je i sada, a za neke strateške proizvode će se stopa carine postepeno smanjivati - istakao je on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana