Pad euribora spas od rasta rata za kredite

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Sav efekat smanjenja euribora, zbog kojeg bi krediti u evrima trebalo da pojeftine, izgubiće se zbog pada vrednosti dinara. U još težoj situaciji su korisnici stambenih kredita u švajcarcima, jer je referentna kamatna stopa - libor - jačala.

Međubankarske stope euribor i libor oslikavaju uslove po kojima su evropske banke spremne da jedna drugoj pozajmljuju novac. Euribor je u konstantnom padu, a nedavno je ponovo zabeležio istorijski minimum.

Međutim, uprkos padu ove referentne stope, rate zbog slabljenja dinara rastu. I to ne samo za dugoročne stambene kredite, već i za sve druge zajmove čije promenljive kamatne stope prate njegovu promenu. Tu spadaju i indeksirani potrošački krediti - za kupovinu automobila, plaćanje školarina, letovanje, adaptaciju i rekonstrukciju, refinansiranje.

Ali dok je na samom početku ove godine šestomesečni euribor iznosio 1,6 odsto i danas je upola niži 0,8 odsto, šestomesečni libor na švajcarce beleži blagi rast i trenutno iznosi 0,18 odsto.

- Vrednost libora je u blagom porastu od početka godine. Za 0,03 procentnih poena je rast, pa su samim tim i mesečne rate neznatno veće - ukazuje Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda u Folksbanci.

S obzirom na to da se tokom jeseni može očekivati da Evropska centralna banka još jednom snizi baznu kamatu, kako smatra ekonomista Goran Nikolić, to će značiti dodatni blagi pad euribora, a što ukazuje da će rate na kredite u evrima biti nešto niže. Za kredite koji su indeksirani u francima, ne treba očekivati bitnije promene.

- Sniženje kamatne stope se ne vidi kao rešenje za probleme evrozone, nastale usled gubitka poverenja u državne i bankarske finansije, ali bi smanjenje troškova zajmova pokazalo da je Evropska centralna banka spremna da oživi posustalu ekonomiju.

Ipak, ovde nije u pitanju toliko realan efekat smanjenja referentnih stopa, već je to više psihološka igra u kojoj ECB pokušava da pokaže razumevanje za trenutnu situaciju - kažu u Eurobanci EFG.

U ovoj banci usklađivanje se obavlja kvartalno. Poslednje je bilo krajem juna, a sledeće krajem septembra. Slično je i u Banci Intezi. Niže rate zbog promene euribora mogu da očekuju i klijenti Unikredit banke, i to korisnici gotovinskih, potrošačkih i stambenih kredita indeksiranih u evro.

U Hipo Alpe-Adrija banci usklađivanje kamatnih stopa zbog promena euribora je tromesečno za kredite indeksirane u evrima, dok za kredite indeksirane u francima, usklađivanje šestomesečno. Rajfajzen banka promene kamatnih stopa obavlja na svakih šest meseci počev od dana realizacije kredita.

Skuplji dinarski krediti
I korisnici dinarskih keš kredita, potrošačkih i kredita za refinansiranje, takođe mogu da očekuju veće rate ukoliko su ugovorili promenljive kamatne stope vezane za promene Belibora. Belibor je porastao za 1,99 odsto, tako da su banke za toliko promenile kamatne stope.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana