Lisovolik: Držite budžet pod kontrolom

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Smanjenje subvencija, zamrzavanje plata i penzija i povećanje PDV-a, koraci su koje nova vlada Srbije treba ozbiljno da razmotri kako bi održala budžet pod kontrolom, kaže šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

- Važno je da vlada prvo uradi realan i štedljiv rebalans budžeta za ovu godinu, da usvoji plan kojim će pod kontrolom da drži javni dug i da usvoji program za pokretanje privrednog rasta - rekao je Lisovolik za RTS.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se reformiše i sistem subvencija kako bi bio efikasniji, a vremenom subvencije treba smanjiti što, kako kaže, u ovom trenutku rade mnoge zemlje EU, a i Srbija bi trebalo da sledi takav primer.

Komentarišući izjave pojedinih zvaničnika u Srbiji da plate i penzije neće biti zamrznute, Lisovolik je naveo da će se tek nakon preseka sveobuhvatne situacije u budžetu znati da li će to stvarno biti potrebno.

Kako kaže, situacija sa javnim dugom u Srbiji je ozbiljna i nije lako finansirati budžet.

- Treba plan da se smanji deficit a to podrazumeva i neke teške odluke u cilju smanjenja troškova. Takav plan može da poveća poverenje investitora i njihovu spremnost da finansiraju u državu - rekao je on i naveo da se mora ograničiti javna potrošnja.

- Biće to težak ali koristan korak za novu vladu - rekao je Lisovolik, smatrajući da je potrebna ravnoteža između povećanja poreza i smanjenja potrošnje.

Ne treba, kako smatra on, ići samo na povećanje poreza, jer je iskustvo MMF-a pokazalo da je smanjenje potrošnje daleko efiksanije u podršci ekonomskom rastu.

Povećanje PDV-a može da se uzme u obzir kao jedna opcija, kaže Liosovolik i upozorava da je Srbija na opasnoj granici zaduženosti da joj je sada program sa MMF-om potrebniji nego pre nekoliko meseci.

- Važno je da li će novoj vladi biti potreban program usaglašen sa MMF-om. Nije važan samo novac koji MMF potencijalno može da da ili da privuče investitore, već i efikasan paket mera koji će pomoći da ekonomija izađe iz krize - rekao je Lisovolik.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana