'MMF nije vreća novca za Evropu'

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Direktorka MMF-a Kristin Lagard kaže da sredstva koja zemlje uplaćuju u fond nisu "vreća novca namenjena isključivo Evropi", već svim njegovim članovima.

- Sredstva koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svetu, nisu poklon ili subvencija. Ona su i dalje deo rezervi zemalja članica - podsetila je Lagard prilikom posete Indoneziji.

- Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nevolji i ne dodeljuju se nekom određenom delu sveta. To nije velika vreća namenjena samo Evropi - dodala je ona.

- MMF ima 188 članica i niko nije imun na tešku privrednu krizu. Moja je dužnost da stvorim uslove da možemo da zadovoljimo potrebe zemalja sa niskim dohotkom i sa prosečnim, kaoi zemalja sa privredom u naglom usponu kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve - kaže.

Lagard je u svom govoru upozorila i na jačanje protekcionizma.

- Poslednji izveštaj Svetske trgovinske organizacije zaista zabrinjava jer pokazuje rast protekcionističkih mera koje se tu i tamo "tiho" donose - rekla je ona.

Lagard objašnjava da se to ne čini otvoreno kroz carinu jer bi to u većini slučajeva bilo više nego očigledno, nego kroz indirektni protekcionizam, pomenuvši "sanitarne" barijere i mere koje propisuju "posebne tehničke norme".  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana