'Smenjuju Šoškića da dođu do para'

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Ne postoji valjan zakonski razlog za smenu guvernera Narodne banke Srbije, ali on uvek "može da se izmisli i iskonstruiše" - kaže saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

Na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi", on je ocenio da su špekulacije o smeni guvernera verovatno povezane sa predlogom da Narodna banka Srbije, putem kupovine obveznica od Razvojne banke, koja bi bila u državnom vlasništvu, finansira investicije u iznosu od milijardu evra.

Da bi se realizovala ta ideja, potreban je guverner koji će je sprovesti, rekao je Stamenković, istovremeno ocenjujući da bi "podržavanje investicija sredstvima iz primarne emisije vodilo u katastrofu".

- Ako je osnovana pretpostavka da usmeravanje emisije u investicije garantuje novu vrednost i vraćanje duga, prvo pitanje bi moglo biti zašto je onda smederevska železara problem i zašto samo stvara nove dugove, šta garantuje profitabilnost takve investicije i ko na kraju pokriva taj dug - zapitao je on i naglasio da je to država, odnosno poreski obveznici.

 Prema rečima Stamenkovića, i kada je investicija profitabilna deo sredstava se odliva u potrošnju, odnosno isplaćuju se lična primanja, a veliki deo te emisije okrenuo bi se tražnji za sredstvima iz deviznih rezervi.

Drugim rečima, devize će se prodavati za dinare iz emisije i to će pojačati pritisak na kurs i sa te strane na inflaciju, odnosno celokupna emisija za te kredite prelila bi se u inflaciju koja bi na kratak rok pogurala privrednu aktivnost, ali bi posle toga sledile recesione tendencije, precizirao je on.

- Nova vlada mora da traži rešenje u stimulisanju priliva investicija iz inostranstva i stvaranju uslova za te investicije - pravnih, proceduralnih i tržišnih - naglasio je Stamenković. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana