Hrvati nemaju za život, Slovencima i pretekne

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

U Hrvatskoj samo četvrtina domaćinstava ima prihode koji pokrivaju neophodne troškove života, ili su veći od potrebnih, dok je u Sloveniji slika obrnuta pa četvrtina stanovništva ima problema sa pokrivanjem neophodnih troškova života.

Prema istraživanju GfK prihodi domaćinstava u 2011. godini u Hrvatskoj su iznosili prosečnih 890 evra mesečno po domaćinstvu, dok su hrvatska domaćinstva u proseku imala osnovne mesečne troškove na nivou od oko 1.188 evra.

U poređenju sa Slovenijom gde su prosečni mesečni prihodi domaćinstva oko 1.500 evra, a troškovi oko 1.260 evra, očigledno je da je svako slovensko domaćinstvo moglo prosečno mesečno da štedi oko 240 evra, a svakom hrvatskom domaćinstvu je nedostajalo gotovo 300 evra da bi pokrilo neophodne troškove života. 

Čak 72 odsto hrvatskih građana se u anketi izjasnilo kako im mesečni prihodi nisu dovoljni za pokrivanje troškova, dok se samo osam odsto izjasnilo da su im prihodi veći od mesečnih troškova, 17 odsto građana izjasnilo se da su im prihodi tačno dovoljni da pokriju troškove.

U Sloveniji je situacija znatno drugačija pa tako polovina Slovenaca kaže da su im prihodi veći od potrebnih, dok za njih 25 procenata prihodi nisu dovoljni za troškove.

Uvid u kvalitet standarda domaćinstava, može se videti i iz pregleda po vrstama prosečnih mesečnih troškova u dve analizirane zemlje. U Hrvatskoj manji broj domaćinstava izdvaja manje iznose za odeću i obuću, medicinske usluge, kulturu te rekreaciju i zabavu, trajna dobra.

S druge strane, mobilni telefoni su veoma važni a i na duvan i cigarete troši više domaćinstava. Najveća je razlika kod mesečne štednje jer u Sloveniji gotovo 60 odsto domaćinstava ipak nešto štedi u Hrvatskoj je takvih samo jedna petina i u dosta manjem iznosu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana