Nova valuta spas od dugova u evrima

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Rodžer Butl i njegov tim iz istraživačke kompanije “Kapital Ekonomiks” razradili su plan za zemlje koje žele da napuste zonu evra i zaradili 250.000 funti sterlinga, koliko je iznosila nagrada Vulfson za one koji ponude najbolje rešenje u situacijama iznuđenog napuštanja evra.

Pobednički scenario je vrlo ozbiljno opisao posledice raspada zone evra, izlazak iz nje jedne ili nekoliko država, i predložio recepte kako da se smanji šteta.

Bez obzira na sve lukavosti, i u najboljoj varijanti doći će do smanjivanja realnih plata, devalvacija i bankrotstva. Ovaj plan razmatra akcije vlada koje će rešiti da prekinu svoje članstvo u zoni evra.

Istraživači “Kapital Ekonomiksa” preporučuju ovakvim zemljama da prevedu državni dug u novu nacionalnu valutu i da insistiraju na revidiranju uslova servisiranja duga sa kreditorima. Nije isključeno da će takve zemlje morati da objave bankrotstvo.

Glavna stvar je konvertovati čitav spoljni dug u nacionalnu valutu, kako bi postojala mogućnost da se on kasnije devalvira. Drugi momenat je savet da treba izlaziti naglo, kako ne bi bilo preliminarne panike. Jedino što se ne uzima u obzir pitanje hiperinflacije.

Kako da se reši taj problem u datom kontekstu – komentarišu eksperti plan Rodžera Butla o “Kapital Ekonomiksa”.

Lord Vulfson, osnivač nagrade, izjavio je da istraživač ima zadatak u prvom redu osigura minimalnu štetu za investitore i stanovništvo, ako se zona evra raspadne, i da postavi temelj za budući procvat Evrope.

Onima koji su želeli da se bore za nagradu bilo je ponuđeno da razrade scenario najmanje bolnog izlaska jedne ili nekoliko zemalja iz zone evra.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana