Preskupe cigarete, jeftiniji šverc

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ima najava da će akcize na cigarete u Srbiji u narednom periodu biti povećane, ali se još ne znaju mogući procenti rasta jer će zavisiti od više faktora i odnosa nove vlade prema akciznoj robi, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji je trenutno minimalna akciza 30 evra na 1.000 cigareta, a to znači da zavisno od maloprodajne cene akciza može biti i znatno viša i da ide do 60 evra na 1.000 komada.

Kako su istakli u Udruženju PKS za trgovinu, trebalo bi da se akcize na cigarete podižu postepeno jer, u suprotnom, može da bude povećan promet na sivom trzištu, čime bi bio anuliran efekat povećanja.

Akcize na cigarete sastoje se iz dva dela - fiksnog koji menja država krajem godine i dopunjava ga prema Zakonu o akcizama i varijabilnog koji zavisi od kretanja cena u maloprodaji i direktno je određenim procentom (34 odsto) vezana za maloprodajnu cenu. Povećanjem akciza država uvećava prihode u budžetu, a to može značiti dodatno opterećenje kako na proizvođače, tako i pušače, odnosno kupce, kazali su stručnjaci u komori.

Oni su upozorili da su, ako se proizvođaču smanji promet, na gubitku i proizvođač i država, a kupac sve plaća kroz višu maloprodajnu cenu. I proizvođači i država treba da imaju u vidu da je kupovna moć potrosača slaba u Srbiji jer ako budu povećane akcize i poskupe cigarete postoji realna mogućnost da prodaja bude smanjena, kao i prihodi u državnoj kasi, ocenili su u PKS.

Prema pisanju pojedinih medija, nova vlada mogla bi da poveća akcize na alkohol i cigarete, što bi odmah diglo cene tih proizvoda. Cigarete bi odmah mogle da poskupe za dvadesetak dinara, a zbog uskladivanja s direktivama EU akcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara, prenose mediji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana