Šoškića smenjuju nova vlast i tajkuni?

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Kako je beogradski list Politika pisao krajem protekle nedelje, scenario smene guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića već je spreman, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić će mu predložiti da sam podnese ostavku.

Prema nezvaničnim saznanjima tog lista, u slučaju da aktuelni guverner odbije predlog, pravni osnov naći će se u Zakonu o Narodnoj banci Srbije gde se kaže da guverner može biti razrešen ukoliko ugrozi osnovni cilj NBS.

Po mišljenju naprednjaka, jedan od najvećih propusta aktuelnog guvernera jeste u oblasti supervizije banaka. Nije jedini cilj centralne banke odbrana cena, već i stabilnost finansijskog sistema, saznajemo da je njihov stav. Na udaru nove vlasti naći će se i nekoliko viceguvernera.

Ako nova vlast zaista namerava da novac iz deviznih rezervi koristi za podsticanje privrede, kao što predlaže Dušan Bajatović, onda u tome, sasvim sigurno, neće imati podršku aktuelnog guvernera Dejana Šoškića, ali i velikog dela stručne javnosti.

Čini se, međutim, da su osećanja obostrana, pa ni prvi čovek centralne banke neće imati političku podršku takve vladajuće većine. Zato se sve češće u javnosti licitira s imenima kandidata za njegovog naslednika.

Ipak, ukoliko nova vlast bude pre isteka mandata smenila guvernera, a on se bira na šest godina i to s pravom reizbora, jedna stvar će biti potpuno jasna. Oni koji su se zaklinjali da će depolitizovati javna preduzeća izgleda žele da se, po političkoj liniji, reše prvog čoveka centralne monetarne institucije.

Bez obzira na to što Narodna banka nije javno preduzeće, to bi bio jasan signal da od gromoglasno najavljivane depolitizacije neće biti ništa. Istini za volju, Dejan Šoškić bez političke podrške nije ni mogao da sedne u guvernersku fotelju.

Za dve godine, koliko se nalazi na toj poziciji, Šoškić se nekoliko puta našao na udaru privrednika, ali su otrovne strelice ka njemu stizale i iz Nemanjine ulice. Privrednici su pokušali da se približe novcu koje on „čuva” u deviznim rezervama, a poslednji put povod za prozivku sa vladine adrese bio je pad dinara za oko 10 odsto od početka godine.

Kako piše list, zna se da Šoškić nije po volji krupnih kapitalista i da ga u klubu u Šekspirovoj ulici u šali zovu Preučeni, jer je, kažu, preučio i knjige se "drži kao pijan plota".

Milojko Arsić, član Saveta guvernera, kaže da bi se eventualnom smenom Dejana Šoškića, prekršio ne samo Zakon o Narodnoj banci, već i standardna praksa koja podrazumeva samostalnost i nezavisnost ove institucije.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana