Privreda zaduženija za novu milijardu evra

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTV

Dugovi u privredi se i dalje nagomilavaju, pa je tako anketa sprovedena u 712 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji pokazala da su te firme za 1,12 milijardi evra zaduženije nego u junu 2011. godine, saopštila je danas nove alarmirajuće podatke Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Dugovi su narasli zbog novih kredita i pozajmica, nagomilavanja kamata i penala na stare dugove, naveo je UPS podatke dobijene na osnovu svoje redovne periodične ankete i dodao da svako treće preduzeće ima dug koji je prosečno 14 puta veći od njegovog ukupnog osnivačkog i obrtnog kapitala.

Čak 12,8 odsto anketiranih navelo je da razmišlja da zatvori svoje preduzeće ukoliko se situacija na tržištu, kao i uslovi poslovanje ne poprave u narednih godinu dana.

Prosečni rokovi plaćanja (naplate potraživanja) su dodatno produženi na 134 dana, dok su u poslednjih godinu dana ova preduzeća za 2,4 odsto smanjila broj zaposlenih.

Anketa je pokazala i da 52,3 odsto anketiranih smatra da će u narednih godinu dana, zbog pada prometa roba i usluga biti primorani da smanje broj zaposlenih, dok svega 13,4 odsto ankteranih smatra da će u narednih godinu dana imati potrebu da zaposli nove ljude.

Na pitanje šta ih najviše opterećuje u poslovanju, preduzeća su odgovorila da su to visoki porezi i doprinosi na zarade, obaveza uplate PDV unapred, odnosno pre nego što firme naplate svoje potraživanje, veliki broj parafiskalnih nameta i njihove visina, visoke cene komunalnih usluga za privredu, dodatni troškovi na osnovu Zakona o radu, prekomerno administriranje i birokratija i visoke kamate na kredite i pozajmice.

Privrednici su naglasili i da je potrebno smanjiti na minimum broj državnih agencija, broj zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru i višak sredstava preusmeriti u Razvojnu banku, povećati subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, promeniti Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača i prilagoditi ga realnom stanju tržišta u Srbiji.

Takođe, poželjno je smanjiti broj birokratskih procedura u komunikaciji sa poreskom upravom, fondovima obaveznog socijalnog osiguranja, agencijama i drugim državnim institucijama, a poseban akcenat stavili su na suzbijanje korupcije u oblasti dobijanja građevinskih dozvola.

UPS je, imajući u vidu celokupno stanje u privredi, naveo da ono "iziskuje neodložne promene ekonomske politike, rasterećenje poslovanja i uvođenje reda u nacionalnu ekonomiju". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana