Afera Barkliz: I bankari plaču...

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Šef britanske investicione banke Barkliz u suzama se obratio trgovcima banke nakon ovonedeljnog iznenadnog odlaska izvršnog direktora Boba Dajmonda, zbog skandala oko nameštanja međubankarskih kamatnih stopa, koji je budućnost banke učinio neizvesnom.

Riči je bio potresen odlaskom Dajmonda i njegovog zamenika Džerija del Misjea, ali on zna da su ti koraci bili neophodni da bi u banci došlo do promena, javlja Rojters.

Zbog skandala oko kamatnih stopa u Barklizu, sve je verovatnije da će grana investicionog bankarstva biti smanjena ili odvojena od glavne centrale banke.

- Pritisak akcionara i političara na Barkliz mogao bi da vodi širem pritisku na banku da preusmeri svoj poslovni model sa investicionog bankarstva - navela je bonitetna agencija Mudis, zapretivši da će sniziti kreditni rejting britanske banke.

- Sve je veći pritisak za razdvajanje sektora u bankama, zbog problema u vezi raspodele bonusa i preduzimanja rizika - rekao je zvaničnik evropskog investicionog sektora kompanije "Alijanc global investors" Nil Dvejn.

- Postoje jasni dokazi u SAD i Britaniji da je tim bankama nemoguće upravljati. One imaju pogrešne korporativne ciljeve, a i dalje ih kontrolišu menadžeri koji su doveli do kraha bankarske industrije pre pet godina - naveo je Dvejn, čija firma drži određeni broj akcija Barkliza.

Barkliz banku je pre 320 godina osnovao pokret britanskih Kvekera, a banka se poslednjih godina agresivno preorijentisala na investiciono bankarstvo, na čelu sa Dajmondom.

Ta banka je trenutno u centru skandala oko standarda u investicionom bankarstvu, ali je još desetak banaka pod istragom oko nameštanja kamatnih stopa, a očekuje se da će mnoge biti kažnjene.

Britanska državna Agencija za istragu ozbiljnih prevara saopštila je pokrenula istragu zbog manipulacije međubankarskim kamatnim stopama.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana