Bankari moraju na kurs o falsifikatima

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Euractiv

Svi službenici u bankama koji rukuju gotovim novcem moraće od 1. septembra na kurs Narodne banke Srbije (NBS) o zaštitnim elementima novčanica, kako se ne bi desilo da građani u banci dobiju falsifikat, preneo je EurAktiv Srbija.

- Uglavnom je banka izvor sumnje na falsifikat jer ima najviše kontakta sa novcem, a kad je reč o većim količinama glavni izvor je policija koja u svojim aktivnostima zapleni novčanice - kazala je generalna direktorka Sektora za poslove s gotovinom u NBS Blaženka Robović.

Prema rečima Robovićeve, NBS je nedavno donela dve odluke koje utvrđuju standarde kvaliteta novca u opticaju.

Kako je navela, samo "dobar" novac omogućava brzo otkrivanje falsifikata zbog čega je NBS propisala koji stepen pohabanosti novca je dozvoljen, a koji omogućava efikasno utvrdjivanje falsifikata.

- Ako je novčanica izgužvana, vi mislite da je ko zna koliko dugo u prometu. A što je novčanica pohabanija, teže je otkriti falsifikat - objasnila je Robovićeva.

Falsifikati dinara se uglavnom rasturaju na pijacama automobila i stočnim pijacama, u kockarnica i kafićima zbog čega stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati gotovinske transakcije u velikim iznosima, u mraku i nesigurnim okolnostima, naveo je EurAktiv Srbija.

Prema rečima Robovićeve, građani Srbije se vrlo malo obaveštavaju o zaštitnim elementima novca i "svako može da ih prevari".

- Naši građani kad stoje u redu trude se da što pre izađu iz reda, novčanice uzimaju gužvajući ih i stavljajući ih u džep. Niko od njih ne uradi osnovnu stvar - da pređe rukama preko novčanice i posumnja da li je reč o originalu - dodala je ona.

Istovremeno, navodi se da su u Srbiji falsifikati dinara osrednjeg kvaliteta, a najviše se krivotvore novčanice u apoenima od 500 i 1.000 dinara jer ih je, kaže Robovićeva, "najlakše staviti u opticaj".

Zaključno sa poslednjim danom juna 2012. godine, u Srbiji je utvrđeno 3.193 komada dinarskih falsifikata ukupne vrednosti 4,7 miliona dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana