Rate kredita između pada euribora i rasta dinara

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ako već ne mogu da budu opušteni zbog (ne)stabilnog kursa, odnosno činjenice da im slabljenje dinara u odnosu na evro, svakog meseca podiže ratu, klijente banaka će obradovati vest da je Evropska centralna banka u četvrtak odlučila da dodatno spusti iznos kamatne stope po kojoj evropske banke međusobno trguju.

Ona je, naime, sa dosadašnjeg iznosa od jedan odsto prinosa banke koja daje novac, svedena na svega 0,75 odsto.

To će, sigurno, uticati da rate svih kredita koji su indeksirani u evrima dodatno padnu. Nažalost, praksa da banke ovo usklađivanje vrše od dva do četiri puta godišnje, doprineće da poslovne banke obračun sa nižim euriborom izvrše tek za Novu godinu, a u najboljem slučaju krajem septembra ove godine.

Prve procene govore da će rate, posle najnovije odluke Evropske centralne banke da dodatno spusti euribor sa jedan na 0,75 odsto, uticati na to da rate kredita dugoročnih zajmova, pre svega onih stambenih, budu za desetak evra niže.

Ukoliko je, na primer, kredit 50.000 evra, s rokom otplate od 25 godina, uz smanjenje ukupne kamate za 0,1 procenat, mesečna ušteda bi bila tri evra.

Mada zvuči kao dobra vest, eventualni dodatni pad dinara u odnosu na evropsku valutu može da utiče da građani i ne osete olakšice koje im je donela činjenica da su se, pri uzimanju zajma, odlučili za promenljivu kamatnu stopu i kredit vezan za evro.

- Kada je prošli put Evropska centralna banka spustila euribor, rata kredita je u proseku pala za oko 20 evra. Klijenti, nažalost, to prilikom plaćanja svojih obaveza nisu osetili, jer je mesečna rata izražena u dinarima ostala na skoro istom nivou upravo zbog rasta kursa dinara - kažu bankari.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana