Šoškić: Kritikuju me političari a ne stručnjaci

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da optužbu lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića da je čekao da saopšti da je javni dug prešao 45 odsto BDP i da je kalkulisao da vidi da li će Boris Tadić biti premijer, tumači kao pomalo nesmotrenu izjavu njegovog nekadašnjeg kolega.

- To je izrečeno u emotivno uzavreloj političkoj atmosferi. Još u septembru 2011, zatim februaru ove godine, javno sam upozorio da je dug premašio zakonsku granicu - kazao je Šoškić za Blic.

Na pitanje koliko u funkcionisanju NBS smeta to što još nemamo novu vladu, Šoškić je rekao da NBS, "kao nezavisna institucija, mora funkcionisati besprekorno i kada nema vlade".

Povodom kritika na račun svog rada, Šoškić je kazao da postoje dve ravni procene rada NBS - politička i stručna.

- Ne mogu da odgovaram na pitanja iz domena politike jer nisam političar - rekao je guverner i dodao da je što se stručnog mišljenja tiče, gostovao na mnogim forumima i okruglim stolovima gde je pred ekonomistima, privrednicima i bankarima izlagao svoje viđenje situacije i mere koje će se preduzeti.

- Ne sećam se da je iko od prisutnih negativno komentarisao ili kritikovao moje stavove - dodao je on.

Šoškić se zalaže za to da moramo da imamo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom jer bi on doveo do rasta poverenja međunarodnih finansijskih institucija i investitora prema Srbiji i smanjilo cenu koju plaćamo za finansiranje našeg javnog duga.

- Aranžman bi garantovao održivost naše fiskalne pozicije i sprovođenje mera neophodnih za uređenje prihoda i rashoda države i popravljanje naše makroekonomske pozicije na srednji rok, a samim tim pospešivanje privrednog rasta i zaposlenosti u zemlji
- rekao je Šoškić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana