Bosanske štediše 'presudile' Sloveniji

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevni avaz

Tužbe prevarenih deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine koje su počele da stižu na naplatu u Sloveniji mogle bi da ugroze finansijsku stabilnost te zemlje.

Ljubljanski advokat koji vodi procese prevarenih štediša iz BiH u Sloveniji Franc Bucik je rekao da će već danas, po presudi u korist deviznog štediše iz BiH, biti zaplenjena imovina Ljubljanske banke, a radi se o presudi iz 2010. godine koja iznosi 81.118 dolara, sa uračunatim kamatama više od 160.000 dolara.

Prema njegovim rečima, sudski izvršitelji ući će u prostorije Ljubljanske banke u glavnom gradu Slovenije, na Trgu Republike, i zapleniti svu imovinu koju tamo nađu – računare, kancelarijski nameštaj, sve što se može izneti.

- Ovo je prvi put da će se desiti ovakva zaplena imovine u ime stare devizne štednje, što će Sloveniji naneti veliku štetu, bez obzira na to što su oni svu imovinu Ljubljanske banke prebacili na Novu ljubljansku banku kako bi izbegli plaćanje - rekao je Bucik.

Upravo ovakav razvoj događaja Slovencima je već počeo da zadaje mnoge probleme, jer ih je pre nekoliko dana napustila i belgijska KBC banka, koja je bila suvlasnik Nove ljubljanske banke.

Procenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u Ljubljanskoj banci.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić kaže da građani BiH već 20 godina vode bitku za povrat novca od Ljubljanske banke, kojima ona duguje više od 175 miliona evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana