Evrozoni bi bilo najbolje bez Nemačke

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dojče vele

Sve je više ekonomista koji smatraju da bi najbolje bilo da Nemačka napusti evrozonu, vrati marku, i tako omogući ostatku EU da se konsoliduje.

Nemci postaju svesni paradoksa da, sa jedne strane finansijski pomažu zemlje sa juga EU koje su u krizi, a sa druge strane uopšte nisu omiljene “komšije”. Sve češće se čuje pitanje da li bi se problem evrozone rešio tako da Nemačka ponovo uvede marku.

Manfred Nojman, profesor na Univerzitetu u Bonu, oprezno formuliše ideju koja je do sada važila za tabu.

- Moramo razmišljati u pravcu da se mi uopšte ne uklapamo u evrozonu –
kaže on.

Nojman odlučujuću razliku u odnosu na ostale države evrozone vidi u stepenu industrijalizacije. Dok u Nemačkoj industrija u bruto društvenom produktu učestvuje sa 20 odsto, u Francuskoj, naprimer, taj postotak je opao na deset do dvanaest odsto. Produktivnost nemačke industrije stalno raste, a industrija Italije zbog rasta njenih troškova postaje sve manje konkurentna.

Iste argumente kao i Nojman imaju i dvojica američkih ekonomista Klod Prestovic i Džon Prout, koji navode da evrozona nije u problemima zbog dužničke krize i ekonomske slabosti država na njenom rubu, nego zbog izuzetne konkurentnosti nemačke privrede.

Oni smatraju da je to što dosadašnje krizne mere nisu donele rezultate u stvari posledica greške u stavu da će ostatak Evrope time što smanji troškove države postati konkurentniji, odnosno nalik Nemačkoj. Slični stavovi, prema kojima su Nemci sa solidnim budžetom faktor smetnje u monetarnoj uniji, postoje već 20 godina.

Avgusta 1993. Evropski monetarni sistem, preteča evra, našao se pred velikim problemom. Francuska Centralna banka je u vrlo kratkom vremenskom roku morala da potroši skoro polovinu deviznih rezervi kako bi podržala kurs franka. Jedanaest država tadašnjeg sistema obavezalo se da će dozvoliti promenu kursa svojih valuta samo u jednom određenom rasponu.

Kako je nemačka marka brzo postala osnovna valuta, ostale valute su bile pod stalnim pritiskom tržišta koje je smanjivalo njihovu vrednost. Dolazilo je do intervencija centralnih banaka, ali i do jedne važne krizne sednice.

- Na veliko iznenađenje ministara finansija i bankara Francuska je predložila da Nemačka istupi iz Evropskog monetarnog sistema - podsjeća Nojman. Ipak, to se tada nije desilo.

Jens Ehrhard, poznati savetnik za investicije, takođe veruje da evro neće preživeti u sadašnjoj formi. On je za list Handelsblat izjavio da je jedino smisleno rešenje da Nemačka napusti evrozonu.

Države koje zadrže evro moraće radikalno da smanje njegovu vrednost. Na taj način zemlje Mediterana ponovo bi dobile šansu da postanu konkurentne. To bi, istovremeno, značilo da bi ponovo uvedena nemačka marka naglo dobila na vrednosti, pojašnjava Volfgang Franc, predsedavajući Saveta eksperata koji se u Nemačkoj naziva “Veće ekonomskih mudaraca”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana