Brefor: Srbiji ne preti katastrofa

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor kaže da Srbiji ne preti katastrofalni scenario jer se radi o zemlji sa puno resursa, ali će narednih 12 do 18 meseci biti teški i biće neophodne reforme.

Brefor je, na skupu Ekonomski prioriteti Srbije" u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i nedeljnika NIN, istakao da ne bi trebalo potcenjivati sposobnost građana da uvide ozbiljnost situacije i neophodnost reformi ukoliko im se da određena nada za budućnost.

On je uporedio rast javnog duga Srbije sa rastom temperature u Beogradu i Srbiji, ističući da posle takvih vrućina obično sledi grmljavina a da bi se to izbeglo neophodno je sprovesti određene mere.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji rekao je da bi jedan od prvih poteza nove vlade trebalo da bude unapređenje poslovnog ambijenta i olakšavanje poslvoanja privrede, jer su to neophodni preduslovi da se povećaju investicije, zapošljavanje, a samim tim i privredni rast.

Brefor je istakao da Srbija mora da nastavi reformu javnog sektora jer su troškovi za lokalna, državna i javna preduzeća i dalje veoma visoki i mnogo veći nego u drugim zemljama u tranziciji.

On je naglasio i da mora biti rešen problem velikog broja preduzeća u restrukturiranju koja ostaju u tom statusu od sedam do 12 godina, nemaju nikakve aktivnosti i njihovi resursi su neiskorišćeni.

Brefor je ukazao i na problem upravljanja javnim preduzećima koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da pripadaju građanima a ne partijama, kao i na problem vođenja socijalne politike kroz držanje niskih cena određenih proizvoda, kao što su gas ili struja.

Predstavnik Svetske banke je dodao i da bi se uspostavljanjem njihove realnije cene oslobodio prostor da preduzeća koja ih proizvode investiraju i bez državne pomoći. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana