Vlahović: Možemo izbeći grčki scenario

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da je punjenje državne kase prioritet, ali tu nema brzog i lakog rešenja.

Problem je što će se pažnja javnosti koncentrisati na manje bolne rezove koji ne mogu dati pozitivne efekte u kratkom roku. A nama su sada potrebne baš takve mere.

Država bi, prema njegovom mišljenju, trebala hitno da preispita "opravdanost budžetskih subvencija, izuzev onih namenjenih poljoprivredi", koja treba povećati.

Godišnje se za subvencije troši više od 600 miliona evra. Tu je i potrošnja u glomaznom, nereformisanom javnom sektoru. Na strani budžetskih prihoda treba povećati efikasnost naplate poreskih obaveza, dosledno sprovoditi princip unakrsne poreske kontrole. Vrlo verovatno će se pribeći podizanju stope PDV-a. Ali, sve ovo je lakše sprovoditi u uslovima privrednog rasta, a uloga države je da kreira mehanizam koji će taj rast obezbediti.

- Ključni udar na eksternu likvidnost zemlje nastupa u 2013. To znači da nemamo mnogo vremena za pripremu - rekao je ovaj ekonomista.

- Ne mislim da nam preti grčki scenario, ali pod uslovom da se u što kraćem roku izvrši uravnoteženje budžeta i deficit vrati u projektovane okvire. Bez obzira što je javni dug viši od zakonom definisanog nivoa, za nekoliko procenata, mi smo i dalje u poziciji da merama kratkoročne fiskalne konsolidacije, podizanjem investicione likvidnosti i sprovođenjem konzistentne reforme javnog sektora izbegnemo teške mere kakve se danas primenjuju u Grčkoj, Italiji ili Španiji -
dodao je on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana