Katanac na radnje zbog fiskalnih računa

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Svaka treća radnja koju su poreski inspektori proveravali tokom ove godine zatvorena je zbog fiskalne nediscipline.

Od 1.300 kontrola, vlasnici čak 430 trgovina ili ugostiteljskih objekata dobili su naredbu da na nekoliko dana obustave rad.

Kazne poreznika bile su uglavnom zbog neizdavanja fiskalnih računa. Ipak, tokom kontrole otkriveno je i da su mnogi vlasnici radnji unosili pogrešne poreske stope.

- Na pojedinim računima umesto predviđenih 18 odsto poreza upisano je samo osam odsto - kažu u Poreskoj upravi.

Na nekim fiskalnim isečcima nema ni imena radnje. Sve su to bili razlozi za kažnjavanje vlasnika restorana, kafića i trgovinskih radnji. U Poreskoj upravi ističu da se zalažu za progresivno kažnjavanje, odnosno povećanje kazne za svaki novi prekršaj.

Trenutno su novčane kazne od 50.000 do milion dinara. U izmenama i dopunama zakona predložićemo to progresivno kažnjavanje, kažu u upravi

Za prvi prekršaj vlasnika kazna bi bila 100.000 dinara. Ista greška vlasnika naredni put će koštati duplo više, a kada i treći put to učini, kazna će biti i tri puta veća.

Većina radnji koje su inspektori kontrolisali zatvorena je na dva do tri dana. Maksimalna kazna je 60 dana, ali kazne su retko kad tolike.

- Kada naložimo zatvaranje radnje, vlasnik mora da otpusti radnike i onda država ne dobija porez na zarade - kažu poreznici.

- Državna kasa ne dobija ni porez na dodatu vrednost, a najveću štetu trpi privrednik. Tako su svi na gubitku. Sada prekršajni sudovi određuju kazne trgovcima i ugostiteljima - dodaju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana