Grci sa po 3.000 evra kupuju svoju slobodu

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Heleni pronašli rešenje za izlazak iz krize! Dovoljno je da svaki Grk uplati 3.000 evra i tako otkupi svoj deo nacionalnog duga.

- Svaki građanin će tako ponovo biti slobodan, a zemlja će konačno izaći iz krize - kaže Peter Nomikos (33), potomak porodice brodovlasnika i osnivač organizacije Grčka bez duga (GDF), koja otkupljuje nacionalni dug.

Nomikos je u intervjuu za magazin Vol strit žurnal objasnio na koji način njegova organizacija pomaže zemlju.

- U evru imamo jaku valutu, dok je cena naših obveznica pala zbog krize. Tu je naša šansa jer tako možemo da kupimo svoj dug po niskoj ceni, uz relativno mali trošak - kaže Nomikos i objašnjava da je dug Grčke 31. marta iznosio 280 milijardi evra. 

- Kada se taj iznos podeli na broj stanovnika (oko 11 miliona), dobijamo rezultat da svaki Grk duguje oko 25.000 evra. S druge strane, obveznice grčke vlade sa nominalnom vrednošću od jednog evra trenutno se prodaju za oko 12 centi. To znači da će donacijom od oko 3.000 evra svaki Grk isplatiti svojih 25.000 evra duga i sebi kupiti slobodu - navodi on.

- Kada otkupimo sav dug, oprostićemo ga državi - kaže Nomikos koji objašnjava da postoji i način da za samo 1.000 evra po osobi Grci ponovo stanu na svoje noge.

- Ukoliko bi se u celu priču uključila i grčka dijaspora, a to je oko 16 miliona ljudi, sa samo 1.000 evra po osobi drastično bismo smanjili nacionalni dug - kaže Nomikos.

Njegova organizacija je formirana nedavno, a među prvima koji je podržao njegovu kampanju i uplatio novac jeste brodovlasnik Vangelos Marinakis, vlasnik Fudbalskog kluba Olimpijakos.

- Pozvao sam gospodina Marinakisa i pitao ga da li bi želeo da kupi slobodu za svoje fudbalere. Ne samo što je momentalno pristao, već mi je rekao da hoće da oslobodi svih 55 zaposlenih u klubu. U ime Olimpijakosa uplatio je 168.590 evra! To je velika stvar za naš pokret jer polovina Grka navija za Olimpijakos i tako će se još više čuti za GDF - kaže Nomikos, koji je i sam uplatio novac za 34 člana svoje familije.

On ističe da mu nije cilj da se akciji pridruži većina Grka.

- Kampanja će uspeti samo ako postane društveni pokret. Grci nisu poznati po spremnosti da doprinesu u budžet kroz porez jer ne znaju na šta se taj novac troši. Vlada nepoverenje u državu. GDF je neprofitna, apolitična i nevladina organizacija. Grci su velike patriote i mislim da možemo uspeti - zaključuje Nomikos.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana