Banke nude kredite, građani se nerado zadužuju

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Banke uporno nude građanima gotovinske kredite ili kredite za refinansiranje zajmova uzetih kod druge banke, ali građani se u krizi nerado dodatno zadužuju.

Većina banaka potpisuje i posebne ugovore sa firmama, tako da zaposleni koji žele da se reše neke nepovoljne pozajmice to mogu da učine pod nešto povoljnijim uslovima nego što su u zvaničnoj ponudi.

Banke su u maju, prema podacima Kreditnog odbora, odobrile 588 milijardi dinara, što je za samo milijardu više nego u aprilu. Ali, kada se uračuna inflacija i rast kursa, nema kreditne ekspanzije.

Čak i stambeni zajmovi, koji su do sada jedini beležili blagi rast, stagniraju. S druge strane, raste kašnjenje u otplati zajmova - kada se uzmu u obzir sve pozajmice iznosi skoro devet odsto.

I pored toga što se nude razne pogodnosti, od niže kamate, grejs-perioda do produženog roka otplate, malo se ko odlučuje na novi kredit. Razlog su niske plate i sve veći broj preduzeća koja zarade i ne isplaćujuju. A tu je i strah da li će se posao zadržati.

Time se zatvara začarani krug - banke teško mogu da nađu nove, dobre klijente, a građani izbegavaju da se (ponovo) zadužuju.

Bankarska kampanja da se zajam može dobiti odmah samo je mamac za klijente, jer malo ko zaista izađe iz banke sa novcem, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Oni koji bi hteli da se zaduže uglavnom imaju niske plate, pa ne ispunjavaju bankarske uslove. Pri tom mogu da uzmu samo dinarske pozajmice, za koje se ne polaže depozit od 30 odsto, a one su veoma skupe.

Bankari tvrde da za nekoliko minuta mogu da saznaju da li građanin može da uzme kredit ili ne. Službenik povlači izveštaj iz Kreditnog biroa u kome su svi podaci o ranijim zaduživanjima i njihovom izmirivanju, a iz firme se uzimaju podaci o visini plate. Bitno je i da li preduzeće u kome radi dobro posluje, odnosno da nema blokiran račun, što je danas teško.

 Ako je sve u redu, a najčešće nije, na isplatu kredita čeka se tri do sedam dana.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana