EUR 117,57 USD 105,94 CHF 109,43

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.01.20. :: 117.5656 rsd

Jožef Kasa svojoj firmi obezbedio 20 miliona evra kod Agrobanke

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Subotička firma „Azohem“ dobila je kredit od 20 miliona evra od Agrobanke, a njen predsednik Upravnog odbora Jožef Kasa je do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale ove banke.

„Azohem“ je vlasnik Azotare Subotica koja se nalazi u stečaju, a njen predsednik UO bio je i potpredsednik Vlade.

„Blicov“ izvor tvrdi da nije slučajno da je baš ova firma dobila kredit dok je na njenom čelu bio Kasa, koji je poznat kao dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanje da li je tačno da je direktno uticao na to da 20 miliona evra bude dodeljeno Azotari koja je otišla u stečaj, Jožef Kasa odgovara da se “takav zaključak ne može izvesti”.

- Krediti su odobravani u centrali, na Izvršnom odboru banke, a ne u filijali. Filijala je samo mogla da uputi predlog. Bio sam određen od strane banke radi nadzora rada u Azotari upravo zbog obezbeđivanja plasmana - tvrdi nekadašnji gradonačelnik Subotice.

Inače, Agrobanka je tokom 2008. i 2009. godine odobravala kredite firmama koje su po pravilu propadale - ili tako što su otišle u stečaj, bankrotirale, ili su bile u fazi restrukturiranja.

Ovo nije jedinstven primer ovako odobrene pozajmice. Kako “Blic” saznaje, sporni krediti odobravani su vlasnicima firmi koji su ili bili u sprezi sa političarima, ili i sami u prošlosti bili na visokim državnim funkcijama. Neki od njih su hapšeni, nalazili se i na čelu velikih srpskih firmi, dok je o pojedinim zajmodavcima Agrobanke javnost već čula po koruptivnim radnjama.

„Blic“ saznaje da je, primera radi, kompaniji “Plima holding”, koja je u postupku restrukturiranja, a čiji je vlasnik Božin Milićević uhapšen zbog malverzacija teških šest miliona evra, odobreno oko 19 miliona evra.

Bankrotiranom „Habitfarmu“ i povezanim licima Agrobanke, čiji je vlasnik Radoslav Sekulić učestvovao u aferi sa citostaticima, odobreno je oko 60 miliona evra, saznaje „Blic“ od izvora upoznatog sa dešavanjima u Agrobanci.

Nova Agrobanka na berzi

Nova Agrobanka je preuzela vlasničke račune hartija od vrednosti svih klijenata Agrobanke kojoj je oduzeta dozvola za rad. Klijenti Agrobanke mogu da trgovinu hartijama od vrednosti obavljaju preko Nove Agrobanke ili da bez naknade izaberu drugo investiciono društvo sa kojim će zaključiti ugovor o vođenju vlasničkih računa.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana