EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.07.20. :: 117.5790 rsd

Barzo: Ne treba nam suverenitet, već fiskalna unija

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche welle

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zahteva od Evropskog parlamenta odustajanje od nacionalnog suvereniteta kako bi se savladala kriza. Međutim, u državama članicama EU, taj predlog ne nailazi na odobravanje. 

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo insistira na brzoj reakciji. Evropska unija nalazi se „u odlučujućem trenutku“ savladavanja krizne situacije. S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti, Barozo skreće pažnju na „socijalnu opasnost“ i neophodnost preduzimanja dugoročnih koraka. On se zalaže za jedinstvenu fiskalnu i bankovnu uniju.

Toj ideji se protive mnoge vlade. Fiskalna unija značila bi da države članice više ne bi mogle da se zadužuju kako žele. Činjenica da bi to značilo veliko ograničavanje njihovog suvereniteta naišla je na otpor u nacionalnim parlamentima. Postojanjem bankovne unije povezalo bi se evropsko osiguranje depozita.

Takva ideja nije naišla na odobravanje u Nemačkoj zato što bi to za sobom povlačilo povećanje garancija za slabe banke i države. Barozo je zemljama koje oklevaju poručio: „Nisam siguran da je hitnost rešavanja ovog problema jasna u svim glavnim gradovima.“

Barozo se zalaže za više evropskih integracija u cilju rešavanja krize. Trenutno je situacija na tom planu suprotna njegovim željama čak i kada se radi o Šengenu i graničnim kontrolama i slobodnom kretanju unutar EU. Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica su pre nekoliko dana odlučili da samostalno kontrolišu svoje granice u slučaju da prepoznaju opasnost po javni red, na primer, zbog izbegličkog talasa. Barozo je rekao da duboko žali zbog te odluke: „To je pogrešan signal u pogrešnom trenutku u centru Evrope.“ Njegove reči bile su pozdravljene gromoglasnim aplauzom.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih (CSU) nije bio jedini koji se zauzeo za nacionalni šengenski režim. Njegove partijske kolege u Evropskom parlamentu ne dele njegovo mišljenje. Više Evrope u svim oblastima, bilo da se radi o Šengenu ili borbi protiv dužničke krize - to mišljenje deli i Jozef Daul predsednik poslaničkog kluba konzervativne Narodne partije. Daul je postavio retoričko pitanje da li će EU biti dovoljno hrabra „ da brani zajednički suverenitet, i da se organizuje ili ćemo kao poslednje dve godine ići od jednog do drugog kriznog samita, a naše zakone, politiku i društvene opcije diktiraće finansijsko tržište i banke?“

Za i protiv

Postojanje podeljenog suvereniteta španski socijalista Enrike Gerero Salom je definisao na sledeći način: „Potreban nam je fond za dugove, evroobveznice, veće učešće evropskih investicionih banaka, više aktivnosti Evropske centralne banke.“ Značajno je reći da takav zahtev dolazi iz zemlje čije su banke upravo dobile obećanje za pomoć u visini od 100 milijardi evra.

Vlada u Berlinu, kao i mnogi drugi poslanici, veoma su kritični prema takvim zahtevima. Smatraju da bi ceo projekat bez pratećih reformi i fiskalne discipline značio samo transfer iz solidnih u nesolidne države. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar