EUR 117,57 USD 105,94 CHF 109,43

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.01.20. :: 117.5656 rsd

Smanjenje budžetskog deficita i javnog duga

Objavljeno: 05.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nova Vlada Srbije morala bi da u što kraćem roku sprovede mere za smanjenje budžetskog deficita i javnog duga.

Fiskalni savet dao je korisne savete u tom smeru ali je na budućoj vladi da li će primeniti te ili neke druge mere sa istim ciljem, ocenili su danas stručnjaci Svetske banke.

Što se pre postigne fiskalno prilagodjavanje i smanjenje budžetskog deficita to će biti bolje za zemlju jer će značiti manje kamate za zaduživanje i veći kredibilitet u očima investitora - izjavio je ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.

On je, na predstavljanju Izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu, istakao da je budžetski deficit značajno porastao. Ukoliko bi mere fiskalne konsolidacije bile usvojene još u julu, to bi bilo dobro za zemlju jer bi te mere imale efekat na poslednje mesece 2012. godine i delom bi anulirale negativne rezultate početka 2012. godine, ocenio je.

- Svaki dan koji prodje skupo nas košta i što pre mere budu preduzete to će biti bolje - naglasio je Šestović.

On je ukazao da potrošnja zemlje ne može da raste u nedogled i da se mora zaustaviti rast deficita i rast zaduživanja za njegovo pokrivanje i u tom smislu Fiskalni savet je dao koristan materijal.

Vodeći ekonomista za zapadni Balkan u Svetskoj banci Željko Bogetić ukazao je da je Srbiji neophodna fiskalna konsolidacija da bi izbegla probleme sa finansiranjem u budućnosti i da mora da reši problem sa javnim dugom.

Bogetić je naglasio da podržava program Fiskalnog saveta koji je "ostvariv i neophodan i daje dobru mapu za fiskalne reforme" i izrazio nadu da će on u bliskoj budućnosti biti primenjen.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana