EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Gde se kriju pravi srpski milioneri?

Objavljeno: 04.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Među najbogatijim građanima Srbije, barem prema poreskim prijavama prihoda, nalaze se bankari, inženjeri, lekari, ali i - domaćice, studenti, penzioneri...  Gotovo nikada zvučna imena. Kako su se nezaposleni našli na spisku ljudi sa najvećim primanjima u našoj zemlji niko ne može ni da nasluti. 

Još veći problem je to što više puta najavljivana kontrola najimućnijih, onih koji godinama izmiču poreznicima, uvek - izostane.

Zvanično bogatih u Srbiji ove godine nešto je više od 20.115. Toliko je prijava za godišnji porez na dohodak građana stiglo u filijale Poreske uprave. Većina obveznika je iskoristila pravo da ne navodi svoje zanimanje, a među onima koji jesu najviše je - ekonomista, pravnika, inženjera, farmaceuta, menadžera.

Već godinama naša zemlja beleži ovoliki broj bogatih, odnosno obveznika ovog poreza - oko 20.000. Mnogo više njih, međutim, tokom godine zarade i potroše više od 1.898.388 dinara, koliki je limit za prošlu godinu. Oni poreznicima izmiču. 

U Poreskoj upravi su pre dva meseca najavili da će se sve promeniti kad ove godine proradi Centralni registar. U njemu će biti svi obveznici, ali i vlasnici svih nepokretnosti u zemlji. Ukrštanjem prijavljenih prihoda i poseda moći ćemo da otkrijemo ko je godinama izbegavao porez, naglašavali su poreznici. 

Predviđene kazne za one koji izbegavaju porez ne mogu uplašiti milionere. Trenutno, poreskim obveznicima koji u roku ne dostave svoje prijave ili je uopšte ne podnesu poreskim službama preti kazna od 50.000 dinara. Ista kazna je predviđena i za navođenje netačnih podataka.

Za mnoge u Srbiji poznate bogataše ne može se ni tvrditi da izbegavaju porez. Na njihovim računima nema velikih priliva, često su poreski obveznici drugih zemalja, a neretko nisu ni vlasnici vila ili jahti u kojima se pojavljuju na naslovnim stranama časopisa.

Ko je onda vlasnik skupocenih vila i najskupljih limuzina u Srbiji? Na sajmovima automobila u Beogradu veoma često upravo automobil sa najvišom cenom najbrže dođe do kupca. Mesečno se proda oko 150 luksuznih automobila. A prodaja jeftinih automobila beleži rekordno slabe rezultate. Uvoznici u čijim se salonima prodaju skupoceni lepotani ističu da je prodaja za keš sada prošlost.

- Sva plaćanja se obavljaju isključivo preko računa po važećem dnevnom srednjem kursu NBS - kaže Mirela Mićić, iz kompanije "Mercedes-Benc SCG". 

Isti odgovor dobili smo od svih uvoznika automobila u Srbiji, uključujući i trgovce najskupljim limuzinama. Njih, naravno, ne zanima kako je ko došao do novca jer to, kako kažu, nije njihov posao
Vole jednosobne stanove od po 130 kvadrata

Ni kod trgovine luksuznim vilama nema provere porekla novca. U agencijama za nekretnine tvrde da kriza nije zaobišla najskuplje kvadrate i da je došlo do oseke imućnijih kupaca. I dok su ranije cene i te kako prelazile 4.000 evra za kvadrat, danas takve nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 evra po kvadratnom metru. To su uglavnom stanovi površine od 120 do 200 kvadrata.

Luksuzni stanovi grade se ponajviše u Beogradu - na Senjaku, Dedinju, Vračaru, ali i na Banovom i Lekinom brdu. To su uglavnom zgrade manje spratnosti sa najmodernijom, kvalitetnom opremom.
 

- Sve češće se u zgradama pravi i zajednička teretana. Te stanove kupuju uglavnom građani starosti od 40 do 50 godina, i to za keš - poslovni ljudi, menadžeri, sportisti i estradni umetnici - kaže Kaća Lazarević, suvlasnik agencije Alka. 

Ona navodi da "ima i zgrada u starom delu Beograda gde se adaptiraju tavanski prostori ili radi nadogradnja, pa se ugrađuju i liftovi. Od 120 do 130 kvadrata ima jedan jednosoban stan i to se mladima veoma dopada. U takvim stanovima ugrađuju se kuhinje sa kućnim aparatima, kvalitetni plakari, obično je halogena rasveta, specijalna stolarija, roletne na daljinski, kvalitetne pločice, najluksuznije uvozne sanitarije. Sada više đakuzi nije u modi, već tuš-kabine sa masažerom".

 - Kod tih skupih nekretnina kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi. Luksuzni stanovi u Lisičjem potoku su, izgleda, promašena investicija. Mnogo je novca uloženo, većina stanova je prazna, a kupaca nema ni za 1.600 evra po kvadratnom metru - dodaje ona. 

Većina milionera u svom posedu očigledno već ima krov nad glavom, jer je interesovanje za kupovinu vila na Dedinju i Senjaku ovih meseci veoma malo. Trenutno je u ponudi vila od 400 kvadrata sa 10 ari placa za 1,2 miliona evra. Grade se i kuće u nizu površine od 150 do 200 kvadrata, čija je cena oko 400.000 evra.

 - Najskuplji kvadrat luksuznog stana u Beogradu je 3.500 evra, i po toj ceni ne može da se proda. Luksuzne nekretnine su mahom u takozvanim pametnim zgradama, gde je sve na dugme. Ekstremno skupe nekretnine najmanje se prodaju preko agencija, već uglavnom preko advokata, pošto poznati ne žele da se eksponiraju niti da se zna gde kupuju nepokretnosti - kaže Milan Simonović iz agencije Menadžer. 

Ko su milioneri?  

Prošle godine je najplaćeniji bio jedan Novosađanin, nepoznatog zanimanja, koji je za godinu dana zaradio najmanje 166 miliona dinara. Ukoliko je računica tačna, svakog meseca je primao najmanje 13,8 miliona dinara. Iza njega je Beograđanin, stanovnik Savskog venca, čija je osnovica 118,8 miliona dinara. On je svakog meseca mogao da zaradi deset miliona dinara. U krugu 100 najbogatijih je 69 Beograđana. Samo jedan ima manje od 31 godine. Njih 91 je starosti između 31 i 60 godina, dok je osmoro obveznika koji koračaju sedmom decenijom života.

Nezaposleni milioneri

Niš je pre nekoliko godina imao najviše nezaposlenih milionera - njih 16. U poreskim prijavama iste godine nezaposlenih poreskih obveznika sa ekstra prihodima bilo je 161. Među njima, 72 je navelo da su bez posla, 74 je penzionera, 10 studenata i pet domaćica. Poznati niški biznismeni često nisu na listi najimućnijih, iako zvanično poseduju imovinu vrednu i po nekoliko miliona evra. Njihova zvanična plata ne podleže oporezivanju.

 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.1

ostavite komentar