Akcionari `Agrobanke`neće sve izgubiti

Objavljeno: 01.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Potraživanja akcionara „Agrobanke”, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem, a deoničari će moći da se naplate iz određenih potraživanja koja su ostala u „Agrobanci”, rečeno je Tanjugu u „Novoj Agrobanci”.

Kako su podsetili u toj banci, najduže 25 dana posle oduzimanja dozvole za rad „Agrobanci” Agencija za osiguranje depozita doneće odluku o tome da li će ta banka pod administracijom otići u stečaj. U „Agrobanci” pod administracijom ostala su potraživanja akcionara i potraživanja od firmi koje su u stečaju, a na „Novu Agrobanku” preneti su svi depoziti - i građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja. Prema Zakonu o bankama, u roku od dve godine država mora da odluči šta će biti sa „Novom Agrobankom”, da li će je prodati, pošto je osnivač Agencija za osiguranje depozita, ili će da je dokapitalizuje od domaćih i stranih akcionara, rečeno je u „Novoj Agrobanci”.

Narodna banka Srbije je 25. maja, da podsetimo, oduzela dozvolu za rad „Agrobanci”, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine. Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom „Nova Agrobanka”, a centralna banka je ocenila da su ispunjeni propisani uslovi i dala traženu dozvolu za rad. „Nova Agrobanka”, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, odnosno država, osnovana je radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja „Agrobanke” na tu banku, a u cilju obezbeđenja kontinuiteta u sprovođenju poslovnih aktivnosti „Agrobanke” i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunosti.

Na taj način država je, kao najveći pojedinačni akcionar „Agrobanke”, obezbedila sigurnost svih depozita uključujući ukupnu štednju građana, kao i sredstva ostalih poverilaca u punom iznosu, što je od posebnog značaja za građane i privredu, ali i za očuvanje finansijske stabilnosti. Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja NBS o oduzimanju dozvole za rad.To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana