Banke ugovaraju trgovanje akcijama Telekoma

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Trgovanje akcijama Telekoma Srbije još nije ni počelo, a banke se već utrkuju i svim sredstvima pokušavaju da obezbede što veći deo kolača, koji se očekuje kad se na berzi pojave hartije najvrednijeg telekomunikacionog preduzeća u Srbiji. Neke od njih su u tome očigledno otišle predaleko, pa je Komisija za hartije od vrednosti juče izdala saopštenje u kojem navodi da su pojedine banke ušle u aranžmane sa sindikatom, odnosno udruženjem akcionara u Telekomu, koji od svojih članova traži da zaključe ugovore o prodaji svojih akcija sa tačno određenom bankom, pri čemu se upozorava da je takvo ponašanje banaka nezakonito. 

Iako u Komisiji nisu hteli da navedu o kojoj se banci radi, Danas saznaje da je u pitanju Vojvođanska banka, koja se o zastupništvu dogovorila sa Udruženjem akcionara Telekoma, odnosno sa njihovim sindikatom, što nam je juče potvrđeno i u samom sindikatu. U Komisiji kažu da ne znaju da li je sindikatu ili udruženju, banka platila kako bi akcionare Telekoma upućivali na nju, dok u sindikatu tvrde da nisu dobili „ni banke“, ali da je „moguće da će im Vojvođanska banka kasnije dati donaciju“.

Kako se ističe u saopštenju, „Komisija ima saznanje da pojedine banke vrše promotivne aktivnosti sami ili u saradnji sa udruženjima akcionara i sindikatima zaposlenih u Telekomu, nudeći im svoje usluge“.

- Ovakve aktivnosti su dozvoljene samo ako su jasno označene kao promotivne, a njihov sadržaj u skladu sa propisima koje banke moraju da poštuju. Takođe, pojedina udruženja ili sindikati traže od svojih članova da zaključe ugovore sa tačno određenim bankama radi predstojećeg trgovanja akcijama, ne otkrivajući pritom prirodu svog odnosa sa preporučenom bankom, niti kriterijume po kojima je izvršen njen izbor, što je suprotno propisima. Imajući u vidu navedeno, Komisija je uputila ovlašćenim bankama pismene opomene - ističe se u saopštenju i dodaje da akcionari mogu da izaberu bilo koju banku ili akcionarsko društvo i da preko njega prodaju svoje akcije, a spisak svih njih je dostupan na veb-sajtu Komisije.

Miroslav Joksimović, predsednik sindikata Telekoma, kaže da u njihovom dogovoru sa Vojvođanskom bankom nema ničeg zabranjenog te da je svim radnicima objašnjeno da mogu da angažuju bilo koju banku, odnosno brokera kojeg žele.

- Vojvođansku banku smo izabrali iz četiri razloga. To je banka sa najvećim iskustvom u ovim pitanjima, pošto je preko nje prodaju svojih akcija sprovelo 27.000 radnika NIS-a. Drugo, Vojvođanska banka je korporativni agent Telekoma Srbije. Ona ima filijale po celoj Srbiji, tako da radnici iz Pirota ili Leskovca ne moraju da putuju u drugi grad da bi dali nalog za prodaju svojih akcija. I na kraju, ako pogledate obim trgovanja brokerskih kuća u Srbiji, videćete da je Vojvođanska banka u samom vrhu, odnosno na trećem mestu - objašnjava Joksimović.

Upitan za prirodu ugovora između Udruženja akcionara i ove banke, on kaže da je svim radnicima pri učlanjenju u Udruženje ponuđeno da potpišu saglasnost da ih Vojvođanska banka kontaktira povodom prodaje akcija i zatim je spisak sa imenima i brojevima telefona tih akcionara dostavljen Vojvođanskoj banci.

To daje ogromnu startnu prednost ovoj banci u odnosu na njene konkurente, ali Joksimović tvrdi da ni sindikat ni Udruženje nisu uzeli „ni dinara“ od Vojvođanske banke.

- To ne znači da nekad možda nećemo potpisati ugovor sa njima. To ne mora da bude za trgovanje, već može da bude i donacija - kaže Joksimović, ponavljajući da do sada nisu uzeli „ni banke“ od Vojvođanske i da čak ne naplaćuju ni članarinu za pristupanje Udruženju, ali da će i to verovatno u jednom trenutku morati da uvedu, kako bi mogli da finansiraju dalji rad.

- Sve banke se sad bore za tržište od 550 miliona evra, koliko vrede akcije, pa sad prijavljuju jedna drugu Komisiji - veruje Joksimović.

Prema njegovim rečima, Vojvođanska banka je u dogovoru sa Udruženjem akcionara radnicima Telekoma ponudila povoljnije brokerske uslove, koji podrazumevaju proviziju od 0,5 odsto od vrednosti transakcije. U međuvremenu se, kako kaže, pojavilo još pet, šest banaka koje nude čak i povoljnije uslove od Vojvođanske, odnosno niže provizije, ali sa „skrivenim troškovima, poput godišnje naknade od 200 dinara za vođenje računa, koju Vojvođanska banka ne naplaćuje“.

Promotivna akcija ili već ugovoren posao?

Vojvođanskoj banci smo juče poslali niz pitanja u vezi sa njihovim aranžmanom sa Udruženjem akcionara i sindikatom Telekoma, uključujući i to da li su akcionare pozivali da dođu i potpišu ugovore ili su im svoje usluge nudili kao samo jednu od mogućnosti koje imaju, te da li su i koliko novca dali Udruženju, odnosno da li će im dati „donaciju“. Pitali smo ih i koliko su akcionara do sada pozvali na brojeve koje su dobili od Udruženja. U banci su se najpre pozivali na to da se u saopštenju Komisije ne navodi ime sporne banke, ali kada smo im predočili da imamo potvrdu da su u pitanju oni, obećali su nam odgovore tokom dana. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana