Od sutra kreću privatni izvršitelji

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Neplaćene račune za mobilne telefone, kazne za parkiranje ili dugove za komunalne usluge naplaćivaće i privatni profesionalni izvršitelji, koji sutra stupaju na dužnost. „Elektroprivreda Srbije” juče je najavila da će koristiti njihove usluge ukoliko se ukaže potreba.

S tim što ovo javno preduzeće, kako su objasnili, do sada nije često pribegavalo naplati dugova kroz izvršenje, jer je to najkomplikovaniji način namirenja potraživanja. Ažurnim opominjanjem dužnika i prekidima isporuke električne energije uspeli su da u prva tri meseca ove godine postignu naplatu struje od 91 odsto.

Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka pravnog fakulteta Union, izjavila je za Betu da stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja jeste greška i pokazatelj bezobzirnosti države prema građanima, jer u obzir nije uzeta socijalna situacija u Srbiji.

Upitana za smisao prinudne naplate dugova za komunalije od građana po svaku cenu – s obzirom na sve dublju ekonomsku krizu, obezvređivanje plata, ogromnu nezaposlenost i lošu klimu za poslovanje – Vodinelićeva je agenciji Beta rekla da je to „greška pravosudne politike”.

– Taj tekst (Zakon o izvršenju i obezbeđenju) bezobziran je prema dužniku. Znam da je u ranijem zakonu dužnik bio zaštićen, ali sadašnja rešenja su skok iz jedne krajnosti u drugu. I ovaj novi zakon nosi ideološka obeležja, s tim što je nekada loš momak bio poverilac, a sada je to dužnik – istakla je Vodinelićeva.

Vansudski izvršitelji, prema novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, moći će da utvrđuju identitet stranke u postupku izvršenja, sprovode iseljenje uz asistenciju policije, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika, procenjuju vrednost pokretne i nepokretne imovine, a po potrebi je plene i prodaju, sprovode iseljenje, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana