EUR 117,60 USD 99,89 CHF 108,80

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 04.08.20. :: 117.5975 rsd

Isplati se biti predsednik Srbije

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Bivši predsednici Srbije imaju pravo na počasni naziv ’bivši predsednik Republike’, naknadu plate, zatim kancelariju, savetnika i sekretara, službeni automobil sa vozačem i obezbeđenje godinu dana po prestanku mandata ili duže ukoliko se oceni da je to opravdano.

Takođe, bivši predsednik Republike ima pravo na diplomatski pasoš i na pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji.

Pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike" imaju svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Srbije.

Bivši predsednik Republike ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat. Kasnije, dok se ne zaposli ili penzioniše, ima pravo na 80 odsto od plate koju je primao.

Zakonom je propisano i da tri meseca nakon isteka mandata, bivši predsednik može da se vrati na rad kod poslodavca kod koga mu miruje radni odnos zbog toga što je izabran na funkciju.

Bivši predsednik Republike ima pravo na kancelarijski prostor, na savetnika, sekretara i pravo na službeni automobil s vozačem onoliko dugo koliko je trajao njegov mandat predsednika.

Međutim, on može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg predsednika Republike.

Bivši predsednik ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade.

Obezbeđenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši predsednik saglasan s tim. Takođe, nekadašnji šef države ima pravo na diplomatski pasoš kao i pravo na pristup arhivama iz vremena dok je vršio funkciju.  27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar