Izlazak Grčke iz evrozone koštao bi bilion evra

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Guardian, Business

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priprema se za scenario u kojem će Grčka napustiti evrozonu. Atmosferu u Britaniji podgrejao je guverner Engleske centralne banke, Mervyn King, koji je upozorio da se Evropa raspada, piše The Guardian. 

Upravo su izveštaji iz Atene o tome da se velike količine novca povlače iz banaka povećala zabrinutost Londona da bi raspad evrozone mogao da utiče na britansku ekonomiju, koje je zapelo u recesiji s dvostrukim dnom.

Prema nekim procjenama, izlazak Grčke iz evrozone koštaće čak bilion dolara.

Kako sanirati Grčku?

 - Haotičan bankrot Grčke imao bi određene jako važne i štetne posledice. Teško je precizno zbrojiti sve štete, iako je teško zamisliti da bi bile manje od bilion evra - objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) u dokumentu kojega se domogao Reuters.

Premijer David Cameron poručio je liderima evrozone da reše dužničke probleme ili su u opasnosti od raspada tog bloka kao posledice krize u Grčkoj.

To su dosad najpesimističniji Cameronovi komentari o dužničkoj krizi u evrozoni i sigurno će razljutiti evropske lidere, koje je prošle godine neugodno iznenadilo odbijanje Britanije, a ona nije članica zone evra, da usvoji novi fiskalni sporazum Evropske unije.

 - Zona evra mora ili da reši svoje probleme ili se suočavati s mogućim raspadom. To je izbor koji oni moraju napraviti i ne mogu još dugo odlagati donošenje odluke", rekao je Cameron.

Dodao je da ako evrozona želi i dalje postojati u sadašnjem sastavu, mora uspostaviti odgovarajuću zaštitu od krize i poduzeti mjere zaštite za najslabije članice bloka, ili će u suprotnom morati zaključiti kako je razlaz neminovan.

Naime, u strahu da bi uskoro mogli izaći iz evrozone, Grci su početkom nedelja iz banaka podigli najmanje 800 miliona evra, saopštio je predsednik centralne banke George Provopulos.

Njihovo povlačenje novca podstaknulo je strah da će novi izbori ubrzati taj izlazak. Iako se novac iz banaka povlači već godinama, do sada nije zabeleženo povlačenje tim tempom.

Moguća i panika

 - Predsednik centralne banke rekao mi je da nema panike, ali da postoji strah koji bi mogao prerasti u paniku - rekao je predsednik države Karolos Papulias na sastanku s političkim liderima.

Izvori iz dve banaka javljaju da se nastavlja žurno podizanje novca iako pred bankama još nema redova.

Mnogi se Grci nadaju da ipak mogu ostati u evrozoni i bez poštovanja uslova koje su nametnuli EU i MMF, kao što je obećao Aleksis Tsipras, harizmatični 37-godišnji vođa levičarske stranke Syrize.

I Sjedinjene Američke Države nervozno gledaju na rastuću krizu u Evropi. Barack Obama u sredu je situaciju opisao kao 'vetar' koji bi mogao da ugrozi krhki američki oporavak.

 Istovremeno je nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble ocenio da se ne može ponovno pregovarati o programu EU, ECB-a i MMF-a za Grčku koji predviđa pomoć u zamenu za mere štednje.

 - Šteta koju će za ostatak Evrope izazvati grčko napuštanje evrozone biće negde između katastrofalnog i apokaliptičnog - rekao je čelnik Međunarodnog instituta za finansije Charles Dallara. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana