Papadimos: Grci, preti katastrofa

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, business.hr, SEEbiz

Odlazeći premijer Lukas Papadimos upozorio je da bi za Grčku bila "katastrofa" da jednostrano odbaci oštre uslove pod kojima su joj EU i MMF odobrili pomoć.

- Jednostrano odustajanje od ugovornih obaveza bi bilo katastrofalno za Grčku, pošto bi neizbežno rezultovalo izlaskom iz evrozone, a moguće i iz Evropske unije - upozorio je odlazeći premijer Grčke apelujući da se ne popusti zahtevima dela domaće javnosti u toj zemlji.

On dodaje da će "odluke koje ćemo doneti obeležiti decenije koje su pred nama i mogle bi dovesti do marginalizacije zemlje i poništenja svih uspeha u poslednjih 38 godina", od prestanka vojnog režima i povratka demokratije u Grčku. 

Strahovi da bi stanje u Grčkoj moglo evrozonu uvući još dublje u krizu prouzrokovali su veliku napetost na svetskim tržištima, a direktorka MMF-a Kristin Lagard je upozorila da bi posledice izlaska Grčke iz evrozone bile "izuzetno skupe".

Sa druge strane, vođa levičarske stranke SIRIZA Aleksis Cipras kaže da nikad neće popustiti pristiscima da prihvati nametnute mere štednje za koje smatra da Grke teraju u siromaštvo i bankrot.

- Grčki narod je glasao za prekid varvarskih mera štednje i pokušaja da se novim zajmovima izbegne bankrot. Zanemarili su pretnje i jeftinu propagandu i uvereni smo da će jednako postupiti i sad - rekao je on. 

Agencija Fič opet snizila rejting Grčkoj

Rejting agencija Fič je smanjila za jedan stepen kreditni rejting Grčke na CCC, sa prethodnih B -, navodeći kao razlog "povećanje rizika" da bi Grčka mogla da bude primorana da napusti evrozonu. Rejting agencija Fič je smanjila za jedan stepen kreditni rejting Grčke na CCC, sa prethodnih B -, navodeći kao razlog "povećanje rizika" da bi Grčka mogla da bude primorana da napusti evrozonu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana