Standard & Poor's potvrdio rejtinge Makedonije

Objavljeno: 17.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's potvrdila je postojeći rejting Makedonije za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BB/B', zahvaljujući vođenju oprezne fiskalne politike u toj zemlji. 

Kako je saopšteno iz ove agencije, rejting ocena data Makedoniji govori o relativnom niskom nivou bogatstva, ograničenoj monetarnoj fleksibilnosti i slaboj spoljnoj likvidnosti zemlje, ali s druge strane niskim nivoima njene fiskalne i spoljne zaduženosti i izgledima za ulazak u Evropsku uniju u srednjem roku. 

Prognoza za rejtinge je stabilna i predstavlja balans između ocene o strukturalnoj rigidnosti i ranjivosti zemlje na spoljne šokove, nasuprot niskim nivoima eksterne i fiskalne zaduženosti, navode u agenciji. 

- Rejting bi mogao da bude podignut ako reforme dovedu do većeg ekonomskog rasta a time i do veće usklađenosti s nivoima bogatstva država s višim kreditnim rejtinzima. S druge strane, mogao bi biti snižen ako se ne ispune naša očekivanja vezana za pristup države i privatnog sektora međunarodnim tržištima ili ako se fiskalna pozicija pogorša - stoji u saopšeenju S&P-a.

Izgledi za priključenjem Evropskoj uniji deluju kao politički oslonac, kako za političku stabilnost, tako i za ekonomske reforme u zemlji, napominje se još u saopštenju S&P-a. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana