Osnivač Fejsbuka neće moći u SAD?

Objavljeno: 17.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Jednom od osnivača Fejsbuka Eduardu Saverinu bi mogao da bude zabranjen ulazak u SAD, pošto se, kako se pretpostavlja, odrekao državljanstva da izbegne porez. 

Mladi milijarder (30), koji je odlučio da se pred izlazak akcija najpopularnije društvene mreže sveta na berzu odseli u Singapur, poseduje između četiri i pet odsto deonica „Fejsbuka“, a „težak“ je oko dve milijarde dolara. 

Kako prenose američki mediji, Saverinovom povratku u SAD mogao bi da ispreči član Zakona o imigraciji u kome se navodi da „zahtev za ulazak na teritoriju SAD može biti odbijen strancima, bivšim državljanima SAD, koji su se odrekli državljanstva, a za koje organi utvrde da su to učinili kako bi izbegli plaćanje poreza“.

Saverin, inače rođen u Brazilu, rekao je povodom slučaja da „nije poreski stručnjak“ i da će svakako platiti „izlazni porez“. Njegov portparol je naveo da preseljenje u Singapur nema nikakve veze sa obavezama prema SAD.

- Eduardo je shvatio da bi mnogo praktičnije bilo da bude državljanin Singapura, jer planira da tamo živi duži vremenski period. On je i dalje veoma emotivno vezan za svoju domovinu Brazil, ali i za SAD - naveo je portparol. 

Inicijalna ponuda akcija Fejsbuka, najveći internet IPO u istoriji, bi kompaniji moglo da donese čak 18 milijardi dolara, a kako navodi „Blumberg“ Saverin bi ovim „manevrom“ uštedeo čak 67 miliona dolara. „Tajms“ tvrdi da bi on izbegao da poreznicima plati još više – čak 100 miliona dolara.

Inače, broj Amerikanaca koji se odrekao državljanstva dostigao je rekordan nivo. Amnerikanci se odriču pasoša, kako bi izbegli plaćanje poreza. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana