Facebook je neke već učinio milionerima

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Emisija Facebookovih deonica na berzi je mega-događaj godine u poslovnom svetu. Društvena mreža fascinira analitičare. Samo u prošloj godini Facebook je zaradio milijardu dolara. Od buma je profitirao i David Choe. 

Bilo je to 2005. godine. Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, lično je u ruke uzeo sprej i na zidu tadašnje centrale "naslikao" jednog plavog čovječuljka.

- Ja sam gotov sa slikanjem, sad si ti na redu - doviknuo je Zuckerberg umetniku Davidu Choeu.

I Choe se bacio na posao. Oslikao je zidove mlade kompanije raznim motivima. Izmišljenim figurama, ljubičastim šišmišima, glavama velikima poput automobilskih farova. Plave, žute, narančaste, uglavnom kričave boje su karakteristične za njegov opus. To je mešavina grafita i stripa. Omiljeni motiv su kod njega - žene. David Choe žene jednostavno obožava.

- Ima puno žena, ali i gradskih panorama, apstraktnih oblika. Brzo slikam, bilo je to poput terapije.

 Ali kako je umetnik profitirao od nevjerojatno brze ekspanzije Facebooka? Choe je danas multimilioner - zahvaljujući opisanoj epizodi iz 2005. Naime, kratko nakon oslikavanja zidova u centrali, facebookovci su ga upitali: hoćeš li da ti honorar platimo u novcu? Ili želiš udeo u vlasništvu (deonice) Facebooka? Choe je kratko razmislio i odlučio da ne prihvati ponuđenih 40.000 dolara. Postao je suvlasnik društvene mreže. Zašto? "Zato što sam kockar!", kaže.

Bila je to hrabra odluka pre sedam godina. Niko tada nije mogao ni da zamisli da će umetnikov udeo u vlasništvu ("sitnica" od samo 40.000 dolara) jednoga dana biti "teška" 150 miliona dolara!

Kockar, umeetnik, zatvorenik...

 Choe više ne želi javno da govoriti o poslu svog života. Jedini intervju o ovoj je temi dao američkoj TV-novinarki Barbari Walters.

- Ne želim reći da mi novac ništa ne znači, ali ja sam i pre, i kad nisam imao ništa, radio ono što sam želeo da radim - kazao je 35-godišnjak koji živi u Kaliforniji. Choe potiče iz Južne Koreje. Azijsko poreklo je vidljivo u njegovim radovima. Poneke figure podsećaju na likove iz japanskih stripova. Neka se dela mogu da se vide i na njegovoj web-stranici.

Choe je kreirao i cover za ploču repera Jay-Za, izrađuje i filmsku scenografiju. Zbog krađe i nanošenja telesnih povreda bio je neko vreme i u zatvoru.

- Sve što radim, radim ekstremno - kaže umetnik. "Dirty hands" ("Prljave ruke"), tako se zove jedan film o njegovoj umetnosti.

Njegove zidne slike u centrali Facebooka dugo vremena su bile sporne. No, Zuckerberg ih je očito "lajkovao". I Choea ponovno angažovao. Tokom 2012. on bi trebalo da dekoriše 12 Facebookovih ureda. Kad Facebook raste, raste i umetnost Davida Choea. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana