Srbija je Bugarskoj konkurent u privlačenju stranih investicija

Objavljeno: 14.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Srbija je Bugarskoj najozbiljniji konkurent u privlačenju stranih investicija jer daje subvencije koje su oko 17 miliona evra za otvaranje 1.000 novih radnih mesta, rekao je Delijan Dobrev, ministar ekonomije na konferenciji o investicijima u Sofiji koja se završila u petak

- Srbija, međutim, nema naše niske poreske stope, mi imamo bolje makroekonomske pokazatelje i za razliku od Srbije, članica smo Evropske unije i imamo pristup evropskim fondovima - dodao je Dobrev.

Uprkos tome, on priznaje da je u proteklih godinu, dve, Bugarska izgubila nekoliko značajnih ulaganja jer su se investitori odlučili za Srbiju, Mađarsku, Makedoniju i Tursku, prenosi bugarska novinska agencija Novinite. 

Zbog toga, bugarska vlada sprema dva važna podsticaja za ulagače - osnivanje tela koje će se baviti izradom projekata koji mogu da se finansiraju iz EU fondova, tačnije programa pod nazivom “Konkurentnost”, kao i izmenama Zakona o podsticaju investicija koje bi trebalo da motivišu investitore na veća zapošljavanja, zaključuje Dobrev. 

- Srbija je sa 2,2 milijarde evra stranih direktnih investicija prošle godine bila bolja ne samo od zemalja u regionu, već i od država centralne Evrope, kao što su Slovačka, Mađarska - rekao je prošle nedelje Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). 

Prema njegovim rečima, u Rumuniju je lane investirano oko dve milijarde evra, u Mađarsku milijardu, a u Slovačku oko 500 miliona evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana