EUR 117,59 USD 103,17 CHF 109,70

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 16.07.20. :: 117.5950 rsd

Kamate na kredite i dalje visoke

Objavljeno: 14.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Mala i srednja preduzeća i preduzetnici predstavljaju motor svake privrede u kojem radi najviše ljudi. I dok su vladajuće strukture vrlo retko zainteresovane da čuju glas ovog sektora, radije formirajući svoje politike u dogovoru s krupnim kapitalom, dotle su banke odnedavno shvatile da u maloj privredi leži značajan potencijalni izvor zarade, pa su u svoju kreditnu ponudu uvrstile i zajmove prilagođene potrebama male privrede. Ipak, to prilagođavanje se najviše ogleda u relativnoj jednostavnosti procedure za dobijanje manjih kredita, često bez potrebe za hipotekom ili zalogom, ali ne i u povoljnijim kamatama, koje ostaju vrlo visoke.

Gotovo sve banke nude kredite i u dinarima, a ne samo u evrima i najčešće ih usklađuju sa jednomesečnim beliborom, kamatnom stopom koja trenutno iznosi 10,48 odsto. Efektivne kamatne stope kreću se od oko 17 pa do preko 30 odsto godišnje, tako da treba biti vrlo pažljiv pri odabiru banke. Za zajmove manje vrednosti, namenjene prevashodno nabavci obrtnih sredstava ili održavanju tekuće likvidnosti, banke nude otplatu na godinu do dve dana, a u nekim od njih moguće je dobiti i grejs period do šest meseci.

Neke banke, poput Kredi agrikol, ovakve zajmove odobravaju i na tri godine. Pri uzimanju kredita treba uzeti u obzir i druge faktore, poput naknade za obradu zahteva za kredit, koja se kreće od 0,8 odsto u Komercijalnoj banci pa sve do dva procenta, koliko iznosi u većini banaka. Treba znati i da svaka banka ima svoj način klasifikovanja klijenata, pa se tako može dogoditi da ne važe isti uslovi zaduživanja za preduzetnike i male firme, a razlike mogu postojati čak i okviru iste pravne kategorije dužnika.

Sosijete ženeral banka je tako juče objavila da je prilagodila svoju ponudu za preduzetnike i mala preduzeća sa godišnjim prihodom do pola miliona evra, pa im sada nudi dinarske kredite sa rokom otplate do 24 meseca za nabavku obrtnih sredstava.

„Banka je snizila i kamate na dugoročne investicione kredite, kao i na dozvoljeno prekoračenje po računima pravnih lica i preduzetnika“, kažu u ovoj banci. - Smatramo da u malim preduzećima postoji veliki potencijal za razvoj, a veća dostupnost bankarskih proizvoda svakako doprinosi njihovom poslovanju - ocenio je član Izvršnog odbora Sosijete ženeral Miroslav Rebić.

Čezario na čelu Unikredit banke

Unikredit banka u Srbiji dobila je novog šefa, pošto će na mesto dosadašnjeg predsednika Izvršnog odbora Klausa Priveršeka doći Klaudio Čezario. Kako je saopšteno, Čezario je pre dolaska u Srbiju bio na funkciji direktora Strategije, planiranja i kontrole banaka u regionu Centralne i istočne Evrope, čime je bio odgovoran za 15 banaka u regionu. Diplomirao je na Londonskoj poslovnoj školi na Programu ubrzanog razvoja. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar