Dva miliona građana čeka zaplena imovine

Objavljeno: 11.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srbija je već godinama zemlja u kojoj svako svakome duguje. Tako građani za komunalije duguju najmanje 50 milijardi dinara, za kredite - dodatnih 18,5 milijardi evra, privreda bankama duguje oko 14 milijardi evra, EPS-u 32,3 milijarde dinara...

Pa, ipak, iako je broj onih koji čekaju na zaplenu imovine zbog dugova odavno premašio dva miliona, za upis u jedinstveni registar izvršnih dužnika Ministarstvu pravde zasada je stiglo samo 80 prijava iz osnovnih sudova i 49 iz privrednih.

Mada bi, po slovu zakona, u ovom registru trebalo da se nađu svi oni za koje sud pravosnažnom presudom potvrdi da nekom duguju, to uglavnom nije slučaj. Neki sudovi se na ovu meru odlučuju isključivo kad to zatraži poverilac, dok je drugi donose sami, ali kao neku vrstu sankcije prema dužniku.

Jedinstveni registar izvršnih dužnika postaće dostupan najširoj javnosti sledeće nedelje, na Portalu sudova Srbije. Dotle će Ministarstvo pravde proveriti tačnost i potpunost prvih 129 prijava koje su do sada stigle.

Svako će ubuduće samo jednim "klikom" na dugme moći da proveri u elektronskoj bazi podataka da li njegov potencijalni poslovni partner iz bilo kog grada u Srbiji, ili vlasnik nekretnine koju hoće da kupi, ili čak budući verenik - bilo kome duguju novac.

Kako kažu u osnovnim sudovima širom zemlje, to nije ni probližan broj svih dužnika, jer je fizički nemoguće sve svesti u jednu bazu. Posebno ne one koji duguju za komunalije, i kod kojih se izvršenje sprovodi na osnovu takozvane verodostojne isprave.

Ako dužnik po objavljivanju presude odmah namiri svoje obaveze, njegovo ime neće se pojaviti u sudskoj knjizi dužnika. Ako ih ne izmiri, poverilac može da traži od suda da dužniku naloži da dostavi izjavu o svojoj imovini, ali i da donese rešenje o upisu u knjigu dužnika.

- Dešava se da poverilac zahteva izjavu o imovini, ali ne i da sudija donese rešenje o upisu u knjigu, pa se mnoštvo dužnika i ne upisuje - priznaje Ivana Račić, portparol Osnovnog suda u Kragujevcu.

Tako je u ovom gradu prošle godine upisan samo jedan izvršni dužnik. Ubedljivo najviše ih je "notirano" u Novom Sadu - 38, a iznenađujuće malo u Beogradu - samo sedam.

Iz Ministarstva pravde poručuju da je ovo, ipak, tek početak i da će vrlo brzo registar ozbiljno zaživeti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana