Gubitak JPMorgana čak dve miijarde dolara

Objavljeno: 11.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, BBC

JPMorgan Chase, najveća američka banka, objavila je gubitak od dve milijarde dolara zbog kompleksnih ulaganja, odnosno zbog loše sekuritizacije, za što su krivi njeni trgovci, javlja BBC.

Sveukupno, nakon prebrojavanja ostalih gubitaka, procenjuje se da su gubici glavnog investicionog sektora (CIO) bili 800 miliona dolara samo u drugom tromesečju. A taj gubitak bi mogao da iznosi i milijardu dolara, kazao je izvršni direktor Jamie Dimon na konferenciji.

Sekuritizacija je proces pretvaranja neprenosivih oblika potraživanja (npr. kredita) u prenosive instrumente, tj. u vrednosne papire. Vlasnici takvih papira time stiču fiksni (državne obveznice) ili varijabilni (deonice poduzeća) prinos od ulaganja, koji bi po logici stvari trebalo da budu viši i sigurniji od ulaganja tih novčanih sredstava u druge finansijske oblike, kao što su depoziti kod banaka, s rokom ili bez roka, različite pozajmice i slično.

CNN piše da ovaj scenario zvuči vrlo poznato, aludirajući na finansijsku krizu iz 2008, kada se JPMorgan izvukao u puno boljem stanju od većine svojih konkurenata jer je izbegavao rizična ulaganja koja su naštetila drugima.

Dionice JPMorgana su u četvrtak nakon radnog vremena pale za šest posto, piše BBC. Goldman Sachs, Citigroup i Bank of America su takođe pretrpeli teške gubitke u elektronskom trgovanju.

 Strategija koju je primenjivao CIO je bila 'rizičnija, više volatilna i manje učinkovita nego što se mislilo', izjavio je Dimon.

'Bilo je mnogo pogrešaka i loših prosudbi. Ovo su nečuvene pogreške. Na taj način se ne može voditi posao', dodao je Dimon.

Glavni investicioni sektor doživeo je transformaciju poslednjih nekoliko godina pod Dimonom, koji je od njega stvorio jedinicu s većim i opasnijim spekulativnim okladama s novcem banke, piše Bloomberg News. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana