Sudbina dinara je u rukama NBS

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Dinar na istorijskom minimumu je vest koja nam isuviše često dolazi iz Narodne banke Srbije. Tako je idanas, evro vredi skoro 112 dinara. Pritisci na dinar i dalje su jaki, a ekonomisti smatraju da samo od Narodne bane zavisi da li će sprečiti veće slabljenje. 

Centralna banka je u tom cilju od početka godine prodala oko 750 miliona evra. Ivan Nikolić kaže da je sada nepoznanica kako će se Nardona baka ponašati nakon drugog kruga predsedničkih izbora.

Vreme jačanja dinara je prošlo, ocenili su i ekonomisti Ekonomskog instituta i naglasili da se do kraja godine može očekivati blagi pad vrednosti domaće valute.

- Nekih mesec i po dana pred izbore NBS je gotovo zaustavila svako dalje slabljenje dinara. Pitanje je, odnosno nepoznanica, da li će se nakon okončanja drugog kruga predsedničkih izbora promeniti ta pozicije Narodne banke -  kaže Nikolić.

Nikolić kaže i da slabljenje dinara poslednjih nekoliko dana nije posledica špekulantskih aktivnostima, već da je očigledo da je ponuda deviza nedovoljna. 

- To slabljenje bi bilo daleko veće da NBS nije intervenisala. Sada je ključno pitanje do koje granice će NBS braniti kurs dionara - dodaje Nikolić. 

Da je sve u rukama Narodne banke, saglasan je i ekonomsti Đorđe Đukuć koji očekuje da će ona braniti kurs do vrednosti od 112 dinara za evro i to iz dva razloga.

Prvi, jer su mnogi građana uzeli kredite u evrima, i drugi, jer veliki broj preduzeća koji se zadužio nije u stanju da vraća kredete zbog ekonomske krize.

- Čitava ekonomija je užasno ranjiva na svako dalje klizanje dinara, što znači da se mora birati između dva zla ako hoćete. Jedno zlo je trošenje deviznih rezervi i da se kurst drži u granic podnošljivog. Druga varijante je da se spreči trošenje deviznih rezervi i da devizno tržište pokaže svoje, zašta apsolutno nije trenutak - kaže Đukić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana