EUR 117,58 USD 103,63 CHF 110,00

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.07.20. :: 117.5863 rsd

Zaplet oko Agrobanke sve zanimljiviji

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Zaplet oko beogradske Agrobanke poprima karakteristike uzbudljivog romana. Revizorska kuća KPMG, angažovana da obavi reviziju finansijskog izveštaja te banke za 2011. godinu koji je sačinila prinudna uprava, uzdržala se od davanja mišljenja o tom izveštaju.

U dopisu koji je potpisala ovlašćena revizorka Stana Jovanović, podseća se da je u Banku 29. decembra prošle godine uvedena prinudna uprava, a da su zatim najveći akcionari doneli Plan aktivnosti na koji je saglasnost dala Narodna banka Srbije.

Prema finansijskom izveštaju prinudne uprave, nastavlja revizorka, Banka je za godinu završenu 31. decembra iskazala gubitak od 29,5 milijardi dinara, od čega gubitak iznad iznosa kapitala od 11,8 milijardi, a pokazatelj adekvatnosti kapitala je znatno ispod zakonom propisanog minimuma.

- Uprkos ovim okolnostima, Banka je pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2011. godinu koristila pretpostavku o nastavku poslovanja u doglednoj budućnosti. Na datum odobrenja finansijskog izveštaja za izdavanje, propisani plan aktivnosti nije sadržavao detalje o konkretnim merama i postupcima koji bi pružili jasnu i uverljivu osnovu da će banka u doglednoj budućnosti uskladiti svoje poslovanje sa zakonskim propisima u pogledu visine kapitala, pokazatelja adekvatnosti kapitala i likvidnosti. Navedene činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti, koje mogu dovesti u sumnju mogućnost banke da nastavi svoje poslovanje u doglednoj budućnosti“. Zato „ne izražavamo mišljenje o priloženom finansijskom izveštaju“, zaključuje revizorka.

Revizorska kuća KPMG je tokom tri godine zaredom davala pozitivno mišljenje o godišnjim finansijskim izveštajima Agrobanke, koja je tokom tih godina poslovala pozitivno. Za redovnu kontrolu poslovanje Banke bila je nadležna i NBS, koja nije imala javnih primedbi sve do sredine prošle godine.

Deo akcionara Banke, pre svega zastupnika slovenačkog kapitala, dovodi u sumnju izveštaj prinudne uprave Banke za prošlu godinu i zahteva superreviziju i prošlogodišnjeg i finansijskih izveštaja banke iz prethodnih godina.

Dvaput zakazivana Skupština Agrobanke na kojoj je o predlogu za angažovanje superrevizora trebalo da se odluči, otkazivana je zbog nedostatka kvoruma. Predstavnici države, koja poseduje oko 20 odsto Agrobanke, bojkotovali su ove sednice. Deo akcionara sumnjiči državu da želi da preuzme Agrobanku. Da ima takvih apetita, država je pokazala pre nekoliko godina kad je jedan međunarodni kredit za koji je Banka bila administrator, konvertovala u svoje vlasništvo.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.17

ostavite komentar