Da li Nemačka zarađuje na grčkim dugovima?

Objavljeno: 04.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Grčki političari u jeku predizborne kampanje optužuju Nemačku da dobro zarađuje na kreditima zaduženoj Grčkoj. Finansijski stručnjaci iz Nemačke su drugačijeg mišljenja. 

Nemačka je u poslednje dve godine na pomoći Grčkoj zaradila 400 miliona evra. Tako barem na predizbornim skupovima u Grčkoj ovih dana tvrdi predsednik socijaldemokratske PASOK stranke i donedavni grčki ministar finansija Evangelos Venizelos. On to obrazlaže visokim kamatama koje poverioci naplaćuju od svojih dužnika. U ovom slučaju Nemačka od Grčke.

Potpuna besmislica

"Potpuna besmislica", odgovara Jörg Krämer, glavni ekonomista Commerzbanke.

- Grčka je od Nemačke dobila kredite pod posebnim uslovima s kamatama koje ni u kom slučaju ne pokrivaju rizik koji iz tih kredita proizlazi - zaključuje Krämer. Pritom se uopšte ne računa na 100 milijardi evra koje su privatni poverioci (među kojima i mnogi Nemački) oprostili Grčkoj.

Izjave nekih Nemačkih političara, poput ministra finansija Wolfganga Schäublea, kako Nemačka od Grčke naplaćuje kamate, Krämer vidi u dnevno-političkom svetlu.

- Kada Nemački ministar finansija ove kamate prikazuje kao zaradu, onda to on čini kako bi umirio Nemačke birače i kako bi odvratio pažnju od stvarne cene grčkih dugova koja je u stvarnosti mnogo veća - kaže Krämer.

Rizici za Grčku i njene poverioce su još uvek visoki. Novi oprost dugova bi teško pogodio sve zemlje zone evra kao i Evropsku centralnu banku.

Ekonomista Commerzbanke je, kad je u pitanju finansijska budućnost Grčke, manje optimističan nego ministar finansija koji veruje u napredak Atine.

- Postoji opasnost da će države koje trenutno Grčkoj šalju novac u jednom trenutku zatvoriti slavinu nakon čega Grčka više neće moći da plaćasvoje dugove- strahuje Krämer.

Nemački ministar finansija naravno nerado govori o mogućnosti ovakvog razvoja događaja. On samo oprezno spominje mogućnost novih kredita za Grčku i nakon isteka aktualnog paketa.

Nakon svih paketa i zaštitnih kišobrana proteklih meseci i godina, spasitelji Grčke sada sve nade polažu u ekonomski rast ove zemlje. Prema ovoj računici bolja konjunktura će ubrzati vraćanje dugova.

Ali Nemačka javnost smatra da bi Grci trebali da učiniti više u pogeledu temljnih reformi državnih struktura  i  da se pojačano okrenu borbi protiv korupcije.

No u svakom slučaju, kako strahuju analitičari poput Alexandra Kritikosa s Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja, Grčka a time i celokupna zona evra, se neće tako brzo izvući iz dužničkog ropstva.

- Sve ako Grčkoj i uspe da finansira i progura inovacije i reforme one će tek za deset, petnaest godina početi da daju dovoljno prihoda od poreza koji bi omogućili vraćanje dugova - zaključuje Kritikos.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana