EUR 117,58 USD 103,63 CHF 110,00

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.07.20. :: 117.5863 rsd

Sa Dojče bankom stižu nemački investitori

Objavljeno: 04.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Dolazak nemačke Dojče banke na srpsko tržište mogao bi da podstakne i druge kompanije iz Nemačke da kod nas investiraju. Procene su da bi to bila najveća korist od prodaje Komercijalne banke ovoj nemačkoj banci. 

Ako se prodaja završi po planu, Srbija će biti prva zemlja na Balkanu u kojoj će Dojče banka započeti rad s građanima i privredom. S druge strane, prodajom Komercijalne banke, koja je najveća domaća banka s tržišnim udelom od 10,2 odsto, država se u velikoj meri povlači iz finansijskog sektora, jer joj tada u vlasništvu ostaje još nekoliko manjih banaka.

Branko Urošević, profesor Ekonomskog fakulteta, podseća da je Dojče banka „jedna od najvećih finansijskih institucija na svetu”, koja bi mogla da povuče i druge ulagače. 

- Dolazak najveće nemačke banke biće dobar signal za nemačke investitore. Dobro je i to što će ta banka uvesti poboljšanje u korporativnom upravljanju, a može da se očekuje i da će dati zamajac privredi. To je posebno značajno jer su kod nas mnoge bankarske grupacije u problemima, pa nemaju mnogo sredstava za investicije - kaže Urošević za „Blic”. 

Loša strana je, kako kaže, što prodaja Komercijalne banke znači i prepuštanje finansijskog sektora strancima, jer gubimo jedinu ozbiljnu državnu banku koja ima štednju od preko milijardu evra i profit od gotovo četiri milijarde dinara. 

- Mada, vrlo je moguće da će bankom biti upravljano na još bolji način, iako su i da sada rezultati bili solidni - smatra on.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), uveren je da je dolazak Dojče banke veliki dobitak za privredu i građane.

- To je najveća evropska banka, a to je izuzetno bitno za stabilnost i kvalitet bankarstva, kao i afirmaciju bankarskog sistema u Srbiji. To će doprineti kvalitetu ponude i povećati mogućnosti za plasmane - tvrdi prvi čovek UBS-a.

Na pitanje „Blica” da li je loše to što država izlazi iz vlasništva najbolje domaće banke, Dugalić odgovara: „Teško je dobiti sve.”

- Državi su još ostale Jubmes banka, Srpska banka, Privredna banka Beograd, Agrobanka... Ima i Poštansku štedionicu. Tačno je da neke od njih posluju s gubitkom, ali Jubmes recimo posluje odlično. Poštanska štedionica, takođe. 

Ako se Dojče banka već ponudila da kupi Komercijalnu, tome je jako teško odoleti. A oni sigurno nisu hteli da kupuju banku koja ima zanemarljiv udeo na tržištu - objašnjava Dugalić.

Dojče banka već godinama ima kancelariju u Srbiji, i do sada je davala garancije za infrastrukturne projekte. 

- To je veoma oprezna i konzervativna banka, pa je zanimljivo što na naše tržište ulazi u vreme velike krize u evrozoni. Verovatno su dobili pozitivne indikacije o mogućnostima. Sad, da li je slučajno što se to događa pred izbore ili nije, možemo samo da pogađamo - kaže Urošević. 

Cena još nepoznata

Finansijski stručnjaci koje je „Blic” konsultovao kažu da bi država mogla da računa na maksimalno 200 miliona evra uključujući premiju za preuzimanje od 40 odsto jer je reč o većinskom paketu akcija. Minimalna suma koju bi država mogla da dobije je oko 74,2 miliona evra za svoj ukupni udeo od 51,05 odsto u slučaju da se ne obavi dokapitalizacija od 102 miliona evra.

 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.17

ostavite komentar